Nemzedékekre tervezve – több, mint 20 éve egy helyen a Stihl és Viking Szakkereskedés

H.Maja, H.Csaba • 2015. május 18., hétfő •
Egyre nagyobb az érdeklődés az otthoni, minőségi kertészkedés iránt. A piacvezető gépek forgalmazójával beszélgettünk.
Nemzedékekre tervezve – több, mint 20 éve egy helyen a Stihl és Viking Szakkereskedés

A családi vállalkozásként működő Stihl gyár 1926-ban kezdett el gépeket gyártani Németországban, hazánkban az ötvenes évek óta kapható a legendás Stihl fűrész. Szombathelyen az ismert forgalmazó, cégtulajdonos Horváth Andrást kérdeztük, mi az évtizedes siker titka.

A magam részéről 1990 óta foglalkozom a Stihl gyár termékeinek értékesítésével, 1993 óta saját vállalkozásban. A megbízhatóság mindenképpen az egyik legfontosabb erényünk. Jó példa erre egy tegnapi eset, amikor egy régi vevőnk jókedvűen újságolta, hogy a húsz évvel ezelőtt vásárolt gépéhez most volt szükség először bármilyen alkatrészre, ami egy tanksapka volt. Természetesen rendelkeztünk a szükséges árucikkel, ez már önmagában jelzi a cég filozófiáját.

Milyen termékek jelentik a Stihl vezető szegmensét?

Amit talán minden háziasszonynak is azonnal eszébe jut a Stihl márkanév hallatán az a motoros fűrész. De forgalmazunk kaszákat, sövényvágókat, permetező gépeket, ezeknek most van a szezonja, aztán kaphatók kiegészítő gépek, magasnyomású mosók, gödör fúrók különböző típusai, illetve az egyik újdonság a magas nyomású mosó. Persze folytathatnám a sort, mert megtalálható nálunk a legmodernebb magas gaz vágó, motoros kasza, gyakorlatilag a kert és erdő gondozás valamennyi eszköze.

Tavasszal sokan nagy lendülettel vágnak bele a kertészkedésbe, szépítik, csinosítják a környezetüket. Érzékelhető, hogy túl vagyunk a válságon? Tudatosabbak lettek a vásárlók mondjuk több év viszonylatában?

Mindenképpen. Egyrészt érdekes, de nálunk a válság elsősorban a forgalom hullámzását hozta. Ha mondjuk az utóbbi éveket nézzük mindenképpen pozitív tendenciáról kell beszámolnunk és ami külön öröm számomra, hogy a magánszektor aránya és maga a kereslet is jelentősen nőtt. Másrészt a Stihl azt mondja, a vásárlásnak négy fontos eleme van:

A minőség, a vevőszolgálat, a szállítási készség és az ár.

Nálunk például nem lehet valamit úgy eladni, hogy a tisztelt vevő előtt ne helyeznénk üzembe a vásárolt gépet, és ne látnánk el szaktanácsadással. Összességében szerintem a legfontosabb, a döntő a minőség mellett a vevőszolgálat. Mi szervizeljük adott esetben a termékeket. Nem komplett alkatrészeket cserélünk csak, ezért is nőtt ekkorára a raktárkészletünk. A legapróbb kiegészítőkkel is rendelkezünk, volt olyan eset is, amikor cseregépet biztosítottunk, hiszen például a fű nem vár két hetet, amíg megérkezik a hiányzó elem, vagy kész a javítás.

Nem jelent problémát, hogy az Önök által forgalmazott termékeket esetleg máshol olcsóbban is be lehet szerezni?

Az az igazság, az emberek rájöttek, hogy nem éri meg megvenni valamit a lehető legolcsóbban, akár az utcán valakitől, vagy hamisított árukat, sajnos ilyenek is akadnak szép számmal, mert a tartósságuk a nullához közelítő értéket mutat. A korábbi, tanksapkás példából látszik, aki hajlandó egyszer megfizetni a minőség árát, annak a továbbiakban sem a tartóssággal, sem az alkatrészellátással nem lesz gondja. Tehát így jár jól. Emellett viszonteladókon keresztül jelen vagyunk az egész megyében. Partnereinket megtalálják Celldömölkön, Sárváron,  Vasváron,  Csepregen, Bükön,Szentgotthárdon és  Körmenden.

Az üzletben szép számmal ki vannak állítva fűnyírók is, Viking márkanévvel. Mit kell róluk tudni?

A Viking az ausztriai Kufsteinben gyártja termékeit, önálló márkanévvel, de maga cég a Sihl tulajdona a nyolcvanas évek óta. Tehát az anyagcég filozófiája ezekre a termékekre is ugyanúgy jellemző. A fűnyírók mellett gyártanak komposztáló berendezéseket is, ugyanis például Ausztriában tilos az égetés. Keresettek a Viking kapáló gépek, vagy az egyik újdonságuk, a gyep szellőztető berendezés. A gépeket megvásárolhatjuk robbanómotoros, elektromos, vagy akkumulátoros változatban is. Ez utóbbinak nagy előnye, hogy az akkumulátorok kompatibilisek, tehát elég egyszer megvásárolni, aztán több géphez is használhatóak. Nem beszélve arról, hogy feltöltés után egyszerűen le lehet venni mondjuk egy sövényvágóról, a gép maga pedig így pillekönnyű, nagyon praktikus vele dolgozni.

Zajlik a tavaszi zsongás, az akciójuk által biztosított kedvezményes árak meddig maradnak érvényben?

Alapvetően május végéig, de elképzelhető a két hetes hosszabbítás.

A Stihl és Viking Szaküzlet facebook-oldalát lájkolók között egy értékes ajándékcsomagot sorsolnak ki, úgyhogy érdemes felkeresni őket itt is.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére