Nemcsak imádjuk az idei karnevál tortáját, de el is készítettük

Szerző: frisss.hu - Fotó: Hornyák Emőke • 2017. augusztus 23., szerda •
Farkas Beni kollégánknak a süticsoda megalkotásában Czömpöly Eleonóra cukrászmester segített, akitől kulissza titkokat is megtudtunk a receptről.
Nemcsak imádjuk az idei karnevál tortáját, de el is készítettük

A karnevál tortája verseny idei nyertese a „Vénusz ajándéka” lett, amit a Cake Art cukrászda alkotott meg. De hogyan is kapta meg a süticsoda végleges formáját? Mire kell külön odafigyelnünk az elkészítésénél? Többek között ezt is megtudtuk Czömpöly Eleonóra cukrászmestertől, az édesség megálmodóját. 

Mennyi idő alatt született meg a recept?

Mivel a desszertműhelyben más munka is folyt a tortával való kísérletezésen kívül, így nagyjából két hetet vett igénybe mire eljutottam a végső formáig. 

Milyen folyamatok előzték meg a végleges forma kialakulását?

Először az ízvilágot képzeltem el. Elsődleges szempont volt, hogy a torta egy gyümölcsös, friss, könnyű, nyári, üde ízt képviseljen. Utána a tészta összetételét alkottam meg fejben. Fontos volt, hogy a kettő tökéletes összhangban legyen egymással. Hogy pontosan milyen alapanyagokat, illetve azokat milyen arányban használjam fel, az már egy hosszabb folyamatot vett igénybe. 

Honnan jött az ihlet?

Nagyon szeretem az áfonyát és a madagaszkári vaníliát, ezért gondolkodtam a kettő kombinációjában. Emellett odafigyeltem arra is, hogy a tészta teljes kiőrlésű, egészséges lisztféléket tartalmazzon. Így került bele például a mandula-, és a zabliszt is. 

Miért pont a Vénusz ajándéka fantázianevet kapta a süticsoda?

A torta nevének megalkotása mindig csapatmunka. Amikor elkészült a mű, akkor ránéztünk és ötletelni kezdtünk a műhelyben. Másrészt, a családom véleményét is megkérdeztem, végül ők javasolták ezt a nevet. 

Miből is áll tulajdonképpen a Vénusz ajándéka?

Ez egy áfonyatorta tejszínes krémsajttal és vaníliával, ami öt rétegből áll. Van egy omlós linzer része, ami teljes kiőrlésű lisztből készül. A felvert része mandula- és zablisztet, Mascarponét, barnacukrot, tojást, citromhéjat, illetve friss áfonyát rejt. Amikor ez megsült és kihűlt, jöhet a következő rész, ami egy vaníliás tejszínkrém. Ez Mascarpone tejszínsajtot, vaníliamagot és 35 százalékos zsírtartalmú tejszínt tartalmaz, illetve ennek a közepébe jön még egy áfonyabetét, a tetejére pedig egy  tükör glazúr. Ha ez elkészült, tetszés szerint díszitjük. (További részletekért katt ide!)

Nem egy egyszerű receptről van szó. Mire kell fokozottan odafigyelni az elkészítésénél?

Fontos, hogy minden alapanyagot előkészítsünk a torta elkészítésénél, hogy gördülékenyen menjenek a dolgok. Emellett nem árt odafigyelni, hogy a végső fedőréteg – a tükör glazúr – melegítésénél ne menjen 40 fok fölé a hőmérséklet.

Minden évben megválasztják az ország-, illetve a karnevál tortáját is. Milyen tortatrendek érvényesülnek jelenleg? 

Az országban levő trendeket többféle irányvonal is befolyásolja. Egyrészt a nemzetközi hatások, másrészt az ország, illetve annak a régiónak a sajátosságai. Én úgy gondolom, hogy egy torta megtervezésénél az adott országban természetesen megtermesztett gyümölcsöket, illetve gabonaféléket célszerű használni. Emellett alkalmazkodni kell az emberek fogyasztási szokásaihoz, mert bár nagyon sok nemzetközi tortatrend kerül Magyarországra, a magyar emberek ízvilága nem biztos, hogy mindegyiket befogadja. 

Kedvet kaptál a tortasütéshez? Akkor a Vénusz ajándéka teljes receptúrájáért katt ide

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére