Ne légy áldozat: Néma Tanúk a Fő téren

frisss.hu • 2014. május 23., péntek •
Vérvörös sziluettek állhatják azok útját, akik mostanság a Fő téren sétálnak. A kirakatok üvegei mögött, a kávézók asztalai mellett mind ott állnak, sugallnak és sokkolnak. Ők a Néma Tanúk. De hogy hogyan is kerültek oda és mi a konkrét cél a bábukkal, azt Zsoldos Andrea a „Ne légy áldozat!” projekt menedzsere meséli el.
Ne légy áldozat: Néma Tanúk a Fő téren

Hogy kerültek az egész alakos sziluettek Szombathely belvárosába és mi célt szolgálnak?

Aki végigsétál a Fő téren, az találkozhat már a kihelyezett, pirosra festett alakokkal. Ezek a Néma Tanúk, ami egyébként egy komplett kiállítás. A családon belüli erőszakra próbálják felhívni a figyelmet. Azért helyeztem ezeket a bábukat butikokba, kávézókba, ahol az emberek sűrűn járnak, hogy az emberek mindenképpen összetalálkozzanak ezzel a problémával. Arra próbáljuk felhívni a figyelmet, hogy tegyünk egymásért.

Milyen a fogadtatás, mik a tapasztalatok?

Igazából hozzám visszajelzések nem jutnak el. Én annyit tudok, hogy mikor kiraktuk a városba ezeket a figurákat, akkor nyitottak voltak az emberek.

Az emberek még mindig nem szívesen beszélnek erről a témáról, talán még mindig tabunak számít. Ha „beletoljuk az arcukba”, akkor nyitottabban beszélnek erről?

Sokkolóan tud hatni, ha elolvassák a bábukon a feliratokat. Rádöbbennek, hogy egy hús-vér embernek állít emléket egy-egy alak. Tehát igen, hajlamosak az emberek arra, hogy ami őket nem érinti, azzal nem foglalkoznak. Csak akkor, mikor már ők is részesei lesznek a problémának.

A projekt több részből áll, de mi a végső cél?

Az áldozatsegítés és az áldozattá válás megelőzésére próbáljuk felhívni a figyelmet összességében. Az áldozatsegítés egy nagyon tág fogalom, sok dologban válhat áldozattá az ember. A mi célunk, hogy mindenkit megfelelő segítséghez tudjunk juttatni.

Eddig hogyan valósult meg a gyakorlatban a projekt?

Előadásokat tartottunk prevenciós kisfilmekkel, a szakemberek képzése nagyon fontos, illetve próbáljuk azokat az embereket megközelíteni, akik ettől szenvednek. A kihelyezett bábukkal is őket szeretnénk megcélozni, próbáljuk őket elérni. Hosszútávon, ha minden jól megy, akkor szeretnénk a családon belüli erőszak áldozatainak egy integrált, komplex segítségnyújtási lehetőséget létrehozni Szombathelyen.

Lassan félidőnél tart a projekt. Lehet már valami konkrét eredményt említeni?

Igazából elég lassan indul be, és ezt azért tudom mondani, mert én korábban drogterületen dolgoztam, és egy központi drogambulanciás szenvedélybeteg nappali ellátóját indítottam be Kaposváron úgy, hogy az első egy-két évben nem voltak hatalmas eredmények, mert hiába tudják az emberek, hogy ott van, a fejükben ez egy homály, és a tabuk, a hallgatás megtörése az rendkívül nehéz. Ennek ellenére ebben a projektben főként az a terület, amit én mozgatok, mutat fel eredményeket, mert többen jártak már nálunk, bántalmazott nők, gyermekek, családon belül szexuális inzultust elszenvedett gyermekek.

Mi a különbség a sértett és az áldozat között?

A sértett maga az, aki elszenvedi a bűncselekményt, az áldozat pedig az, aki hozzátartozója, vagy bármilyen módon elszenvedője a történéseknek és következményeknek.

Egy 27 éves szudáni nő óriási port kavart a világban, amihez egy kicsit Szombathely is kötődik.

Igen, ő egy 27 éves, 8 hónapos terhes nő. Azért kavart nagy port, mert őt halálra ítélték az ottani törvények szerint a keresztény hite miatt. Tehát miután ő megszüli a gyermekét, őt ki fogják végezni. Ezzel kapcsolatban Magyarországon civil szervezetek, magánszemélyek aláírásai szükségesek, ugyanis egy petíciót fogunk benyújtani a Bécsben lévő szudáni nagykövetségre, a szudáni nagykövetnek, akit arra kérünk, hogy próbáljon tenni ez ellen.


közösség

további frisss

lap tetejére