Nem kicsit horrorisztikus Európa első óceán alatti múzeuma

NagyRobert/TheGuardian.com - Fotók: Jason deCaires Taylor és CACT Lanzarote • 2017. január 12., csütörtök •
Ki ide beúszol, hagyj fel minden reménnyel!
Nem kicsit horrorisztikus Európa első óceán alatti múzeuma

Január 10-én nyitotta meg "zsilipkapuit" a Museo Atlántico, ami Európa első víz alatti múzeuma. Jason deCaires Taylor brit szobrász több mint 300 életnagyságú emberi alakot álmodott meg 12 installációba sűrítve az óceán fenekére.

Három évig tartott a munka Lnazarote partjainál, Bahía de Las Coloradas-nál. Az egész múzeum 12-14 méter mélyen található és egyfajta portál és botanikus kert egyben. Egyes részek úgy lettek kialakítva, hogy élőhelyként szolgálhassanak a polipoknak, tengeri sünöknek és a fiatal halaknak.

A kiállítás célja, hogy provokálja az embereket és felhívja a figyelmünk a környezettudatosságra, ami végül változást generálhat a társadalmunkban is. A Museo Atlántico egy mesterséges zátony, ami remek élőhelyet biztosíthat a tengeri élőlényeknek, és amit a búvárok megnézhetnek maguknak. Egy palackos merülés 12 euróba (3700 forintba), egy szabadtüdős túra 8 euróba (2500 forintba) kerül fejenként, ami nem sok.

A kiállítás része egy 30 méter hosszú, 100 tonnás fal, aminek az egyetlen átjárója felé 35 alak tart. Ez az "Átkelés a Rubiconon" címet viseli és valójában az abszurditás emlékműve. Már csak azért is, mert ez egy rosszul működő átjáró, hiszen a vízben könnyedén átúszhatunk az egész kerítés felett, viszont remekül példázza az éghajlatváltozás negatív hatásait.

A Jason deCaires Taylort különösen zavarja a világ országainak klíma politikája, mert az éghajlatváltozás nem egy-egy nemzetállam problémája, hanem globális gond, amit határokon átívelő módon kellene kezelni. Az óceánok, folyók, hegyláncok és a levegő sem áll meg az országhatároknál.

A máglyán fekvő embert egy helyi halászról mintázták, a férfi teste alatti beton rudak pedig úgy lettek kialakítva, hogy élőhelyül szolgálhassanak a különböző tengeri lényeknek. A szobor pedig a halált szimbolizálja.

A műtárgyak elkészítése egy monumentális feladat volt, amiben egy csapat búvár, a helyi lakosok és néhány vendég is részt vett. Emellett figyelni kellett arra is, hogy a kiállítási tárgyak végül életterek legyenek.

A munkamenet azért nem volt annyira katonás, de eleve olyan szobrokat hoztak létre, mint az olajkúton libikókázó öltönyös emberek. Ez nem más, mint az üzleti világra jellemző arrogancia.

Csak Európában első a Museo Atlántico. DeCaires Taylor csinált már egyet Cancunban, Mexikóban, ez a Museo Subácuatico, ami több mint 500 életnagyságú szobrot tartalmaz. De van egy a Bahamákon és Grenadánál, a karibi térségben, a Temzében Londonnál és a Stour folyóban Canterbury-ben is.


 

közösség

további frisss

lap tetejére