Nem félni, hanem élni kell – Müller Péter mesélt Szombathelyen

frisss.hu Fotó: Tóth Arnold • 2015. szeptember 14., hétfő •
Müller Pétertől hallhattak életbölcsességeket azok, akik ellátogattak csütörtök este a Bartók Terembe. Az elismert író egy éve volt Szombathelyen.
Nem félni, hanem élni kell – Müller Péter mesélt Szombathelyen

Müller Péter személyes élményeit, tapasztalatait osztotta meg az érdeklődőkkel. Most lesz nyolcvan éves, és úgy gondolja, hogy „csodák között él”. Előttünk is számtalan csoda van, csak nem vesszük észre, nem figyelünk eléggé. A mostani helyzetben pedig (gondolt itt a menekültügyre), át kellene látni a káoszon. Fontos, hogy megértsük: a káosz azért van, hogy új, jobb helyzetet teremtsen. Az a lényeges, hogy mit lehet belőle kihozni, ami a legjobb.

Az író a Jóskönyv című alkotásáról beszélt, olykor onnan idézett. Kicsit olyan volt, mintha egy könyvbemutatón ülnénk. Persze csak annak, aki nem olvasta a művet, ami egy kommentár a Változások könyvéhez, a Ji-Kinghez. Ez az ő életét is kíséri, amióta megismerte. Állítása szerint 35 éve van egy szellemi vezetője is, aki rámutatott arra, hogy mindenkinek meg kell találnia magában a belső békét, az egyensúlyt, önbizalmat kell teremteni, elfogadni magunkat, valamint a lehető legtöbbet és legjobbat kihozni az életünkből. Nem igaz, hogy meg van írva. A lét adott, de mi alakítjuk. Nem elég az ösztöneinket követni. Ha valaki a Ji-Kinghez fordul, akkor a segítségével  megfejtheti az életet és saját magát is.

Ahhoz, hogy az ember igazán jó férfi, nő, férj, feleség vagy éppen anya legyen, nem elég a racionális lépéseket követni – erről is szó esett. Kell ihlet, inspiráció saját magunkban, egy belső hang, ami a magasabb szintű információkat is befogadja. Nem szabad hagyni, hogy mások negatív gondolatai hassanak ránk. Azt is meg kell érteni, hogy rosszakarók mindig és mindenhol lesznek. Az ilyen embereket legyőzni csak úgy lehet, ha kizárjuk őket az életünkből.

Egy ilyen programra azért mennek el az emberek, mert segítséget várnak az előadótól a saját életükhöz, a boldogságukhoz és a helyes úthoz. Az író szerint a legnagyobb probléma az, hogy félünk. Mindentől. Ez pedig megakadályoz minket, hogy élvezhessük az életet, és igazán tudjunk szeretni. Először magunkban, majd a környezetünkben kell rendet tenni. Ha káosz van, akkor is fel kell állni, és menni előre.

közösség

további frisss

lap tetejére