Nem árt felkészülni a szívférgességre Vas megyében?

[x] - Fotó: rover.com • 2017. május 18., csütörtök •
Emberekre és állatokra egyaránt veszélyes ez a trópusi betegség.
Nem árt felkészülni a szívférgességre Vas megyében?

Egy csendes, apró szúnyogfajta, a lepkeszúnyog terjeszti azt az élősködő parazitát, ami felelős a trópusi betegségért, a szívférgességért. A legnagyobb probléma ezzel az emberre is életveszélyes betegséggel az, hogy rendkívül alattomos, tünetei is csak akkor vannak, ha már nagy a baj.

Lepkeszúnyog közelről - Fotó: Wikimedia.org

A Szombathelyi Állatkórházban már vizsgálják az ebeket szívférgességre, de azt tudni kell, hogy itt alapvetően két, egymáshoz nagyon közel álló fajról van szó. A szívférgesség és a bőrférgesség kórokozója nagyon hasonlít egymásra. Tíz évvel ezelőtt szinte még elképzelhetetlen volt, hogy előbbi megjelenjen Magyarországon, a mediterrán és balkáni országokban fordult csak elő Európában.

A szívféreg életciklusa - Fotó: irvinevetservices.com

Ennek oka, hogy a szív- és bőrférgesség kórokozóját hordozó vérszívó lepkeszúnyog megjelent hazánkban is. A csípés során a szúnyogok lárva-stádiumban oltják tovább ezeket a mikrofiláriákat, amik ezután az állat, vagy az ember vérében élősködnek tovább. Amikor a lárva átesik a növekedési stádiumain eljut a gazdaszövetekbe, ami jelen esetben a bőr és a szív.

Emberi bőrön talán látványosabb a bőrférgesség - Fotó: medicalpicturesinfo.com

Ez azt jelenti, hogy a szívféreg az eb, vagy a gazdi szívében alakul át kifejlett parazitává, a bőrférgesség pedig a bőrben alkot kis göböket, az élettartamuk pedig elérheti az 5-7 évet is. A bőrféreg kezelése az egyszerűbb, ezt könnyedén el lehet pusztítani, maximum toxinhatás éri a szervezetet, de a kifejlett szívféreg akár több méteresre is megnőhet. Ez azért okoz gondot, mert ha elpusztul (gyógyszeres kezelés során, vagy természetes úton), idegen anyagként viselkedik, érelzáródást okozhat az érben és ezzel együtt a vérkeringésben, elhalást és embóliát okozhat.

Ebben az esetben a kifejlett féreg elpusztítása életveszélyes is lehet, ezért csak lárva-stádiumban kezelhető, tilos az erős szerek alkalmazása, mert halált okozhat. Országos szinten a vizsgált ebek között nagyjából 20 százalékos a fertőzöttségi arány.

Ahogy korábban már említettük, a szívférgesség sokáig tünetmentes, a bőrférgesség esetén pedig ott vannak a göbök, amik láthatóak, a fertőzöttséget szövettani-, illetve laborvizsgálatból lehet megállapítani. Vért kell venni a kutyától, majd a friss vért mikroszkóp alatt úgynevezett Knott-féle teszttel kell megvizsgálni. Nagyjából negyed órán belül megvan a vizsgálat eredménye.

Amennyiben időben észreveszik a fertőzöttséget, akkor a kutya lárvablokkoló gyógyszerekkel még megmenthető. A szúnyogok elleni védekezés már problémásabb, mivel annyira apró, hogy a szúnyoghálón is könnyedén átfér és hangtalan. Speciális szúnyogriasztó cseppel lehet valamennyire védekezni, de teljes körű védelmet ez sem jelent.

Név: Szombathelyi Állatkórház
Cím: 9700 Szombathely, Bartók Béla Krt. 9/b
Adószám: 26866996-2-18
Telefon: 06/94/310-034
E-mail: allatkorhaz@upcmail.hu
Nyitvatartás: 0-24
Bővebb információ itt.

közösség

további frisss

lap tetejére