Nehéz eldönteni, hogy ufók vagy medúzák fagytak-e be a tóba, avagy a világ legbizarrabb természeti csodái 1. rész

NagyRobert - Fotó: Arnold Janz • 2016. szeptember 05., hétfő •
A jég mindent magába zár.
Nehéz eldönteni, hogy ufók vagy medúzák fagytak-e be a tóba, avagy a világ legbizarrabb természeti csodái 1. rész

A természet néha furcsa dolgokat produkál, mi pedig 7 részes cikksorozatunkban bemutatjuk a legbizarrabbakat ezek közül:

Télen az Ábrahám-tó úgy néz ki, mintha valamilyen túlvilági táj lenne, tele jégbe fagyott ufókkal, vagy medúzákkal. Valójában ezek metán buborékok, amiket a jég csapdába ejtett.

Fotó: Bering Land Bridge National Preserve

A jelenség nem egyedi, az északi sarkkör közelében, magasan fekvő tavaknál gyakori ez a látvány. Ezt a vízbe hulló növények és állatok tetemei okozzák, illetve az azokból táplálkozó baktériumok, amik az emésztés során metánt szabadítnak fel.

A felszabaduló gáz normál esetben a felszínre jut és eloszlik, de télen a jég az útját állja és megreked, egészen tavaszig, amikor az olvadással a buborékok kipukkadnak és a tó pezsegni kezd. A dolog azért nem teljesen veszélytelen, a metán üvegházhatású gáz és rendkívül gyúlékony is így tavasszal nem ajánlott itt gyufával játszani, mert hatalmas robbanásokat lehet előidézni.

Fotó: Yu Liu/Getty Images

Ugyanez a jelenség figyelhető meg a kanadai Banff Nemzeti Park többi tavában is, és kicsit nagyobb mértékben a Jeges-tengeren, egészen Szibériáig, ott a kutatók 900 méter átmérőjű metán buborékokat is találtak már.

közösség

további frisss

lap tetejére