Négy és fél tonnás fényképezőgép lett az Ural 375-ös teherautóból

NagyRobert/shutterbug.com - Fotó: Kurt Moser • 2016. december 07., szerda •
Kickstarteren mindenre össze lehet szedni a lét.
Négy és fél tonnás fényképezőgép lett az Ural 375-ös teherautóból

A fotósok már régóta gondolkodnak azon, hogy miként lehet az olyan hatalmas hegyláncok szépségét megörökíteni, hogy az elkészült kép visszaadja mindazt, amit láttak. Kurt Moser most úgy döntött, hogy bejárja és megörökíti az olasz Dolomitokat. De ehhez nem valami hipermodern tükörreflexes gépet választott, hanem egy összkerekes Ural 375-ös teherautót.

A Lightcatcher projekt így elég bizarrnak indult, de hogy lehet egy katonai hatkerekű, elpusztíthatatlan vassal fényképet csinálni? Nagyjából úgy, mint a budapesti Erzsébet híddal, aminek a pilonjaiban a falra vetítve láthatjuk a hídon elhaladó forgalom képét, színesben, bár tükrözve.

Az elv egyszerű, ez a camera obscura, vagy másnéven lyukkamera, amihez elég egy teljesen sötét beltér, ahová csak egy kis lyukon át szűrődik be a fény. Moser gigantikus lyukkamerájára 50 ezer dollárt dobott össze az internet népe a Kickstarteren. Jól jön a pénz, hiszen az az objektív, amit Kurt a teherautóba szerelt egy igen ritka APO Nikkor 1780 milliméteres darab, amiből összesen tíz készült az egész világon.

A 4,5 tonnás, 6 kerekű kamerával Moser másfél méter magas képeket tud lőni, ami pedig igazán nagyszerű, hogy ez a fényképezőgép önjáró, és elmegy olyan terepen is, ahol más verdák simán fennakadnának.

közösség

további frisss

lap tetejére