Ne légy áldozat! - szakmai tanácskozás az MMIK-ban

vkriszti-HCs • 2014. november 17., hétfő •
Az „Az áldozattá válás megelőzése, áldozatsegítés Szombathelyen ” című projekt 2014. évi Szakmai Tanácskozását tartották ma az MMIK-ban. A projektet a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat indította el Szombathelyen egy TÁMOP pályázat keretében.
Ne légy áldozat! - szakmai tanácskozás az MMIK-ban

A szociális szolgáltató szféra helyi szakembereinek tartottak szakmai tanácskozást a Pálos Károly SZSZK és Gyermekjóléti Szolgálat szervezésében. A projekt 2013 nyarán kezdődött és 2015 nyarán fejeződik be, tehát egy két éves időtartamot ölel fel. 

A program során a pályázat keretében készített három prevenciós kisfilmet is levetítették, majd mindegyikhez kapcsolódott egy-egy szakmai előadás is. A „Szerelemtől szenvedésig” címet viselő kisfilm a családon belüli erőszakra hívja fel a figyelmet, ehhez dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő fűzte hozzá a téma szakmai hátterét. Előadása "A gyermekvédelmi rendszer áldozatai" címet viselte, melyben kifejtette, hogy sokszor a jogszabályok és az intézményrendszer összetettségének hibájából nem mindig lehet megfelelően eljárni az esetekben.
 

A „Lúzer Userek” és „Csak ha hagyod” kisfilmek az iskolán belüli erőszak jelenségét hivatottak bemutatni. A filmekben egy fiú áll a középpontban, aki egy osztályon belüli klikk erőszakos viselkedésének áldozatává válik. Az áldozattá és erőszaktevővé válás gyermekkori hátteréről dr. Nagy József pszichológus tartott előadást. 

A harmadik célcsoport, akiket az áldozattá válás nagy mértékben fenyeget, az idősek csoportja. Az őket érő erőszakos cselekményeket a „Hétköznapi átverések” és „Álszakemberek Kati néninél - Piri néninél” című kisfilmek példázták. Míg az elsőben az idősek hiszékenységét kihasználó, marketinges átverést láthatunk, addig a második film az idősekre nagy mértékben veszélyt jelentő álszakemberek átveréseire helyezték a hangsúlyt. Németh Andrea rendőr őrnagy beszélt ezután arról, hogy kik és miként verik át leggyakrabban az időseket, illetve, hogy miért pont ők a "bűnözők" elsődleges célpontja. Emellett beszélt arról is, hogy hogyan lehet védekezni ezek ellen a bűncselekmények ellen.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére