,,Ne hagyjátok a templomot és az iskolát!”

Szita Róbert - Fotó: szombathely.hu • 2017. július 02., vasárnap •
Szentmise, éneklés, köszöntők, gazdag kulturális programok és persze táncház – ez szerepelt a Fő téren lebonyolított IX. horvát nap programján.

A horvát nemzetiségi nap idén is szentmisével, közös imával és énekléssel kezdődött, majd több köszöntőben is elhangzott, hogy teret és lehetőséget kell biztosítani a horvátok számára, hogy ápolhassák saját kultúrájukat, nyelvüket.  

A magyar és a horvát himnuszok után Jurasits Ferenc, a szombathelyi horvátok egyesülete elnöke elmondta, hogy immár 500 éve ezen a vidéken él nemzetiségük. 
Mindig szerettem bemutatni, illetve saját kulturám hírét vinni más nemzetek számára is. A zene, az ének és a tánc segítségével kínáljuk a kultúra egy szeletét - mondta. 

Skrapits László, a szombathelyi horvát nemzetiségi önkormányzat elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy örvendetes, hogy ilyen szép számmal összejöttek a horvátok ezen az ünnepnapon. 

Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője kijelentette, hogy azért jött el, hogy együtt ünnepelje a horvátok és a magyarok együttélését. 
A lényeg számít, az pedig az, hogy a horvátok olyan kisebbséget képeznek, akiket tisztelünk, szeretünk, akikre felnézhetünk. Büszkék vagyunk arra, hogy együt élhetünk önokkel. 2010 óta a nemzetiségeknek, kisebbségeknek jutó költségvetési támogatás a duplájára nőtt, azt gondolom, hogy ez alapján nyugodtan mondhatjuk, hogy jó úton járunk.

Reményik Sándor Trianon után azt mondta, hogy ,,ne hagyjátok a templomot és az iskolát”, erre mondom én, hogy most zajlik a pornóapáti óvoda felújítása 20 millió forintból – hangsúlyozta, majd hozzátettte, hogy semmi sem állhatja útját annak, hogy Szombathelyen hamarosan, a volt Szentgyörgyi iskolában megkezdődjenek a felújítások és a tervek szerint a horvátság általános iskolája és gimnáziuma is elkezdheti működését az épületben.  


A horvátság minden régi hagyományát, kulturáját önök hordozzák, a magyar nemzet részeként – fogalmazott beszéde elején Puskás Tivadar polgármester, aki Magyarország alkotóegységeinek nevezte azt a 13 nemzetiséget, melyek szószólói a parlamentben fejthetik ki véleményüket. 

Megköszönöm, hogy a trianoni szerződés után 3 évvel, 1923-ban népszavazáson fejtették ki, hogy hazánkhoz akarnak tartozni. Biztos vagyok benne, hogy önök, horvátok megtartották nyelvüket és szokásaikat és ezzel gazdagítják jelenleg is hazánkat és Szombathelyt – tette hozzá a polgármester.  

A IX. horvát napon az országos horvát szövetség elnöke, a megyei horvát önkormányzat alelnöke és a Belváros önkormányzati képviselője is megjelent. 

A kulturális műsorban a tótszentmártoni Horvát Kulturális Egyesület tamburazenekara, a KUD Strmec táncegyüttese és zenekara (Horvátország), a Peruška Marija énekkar (Horvátzsidány), a szombathelyi horvát óvodások, a szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat Đurđice Vegyeskara, a szombathelyi Tamburások és a szombathelyi Táncosok is felléptek, az éjfélig tartó táncház talpalávalóját a szentpéterfai Pinka Band együttes szolgáltatta. 

közösség

további frisss

lap tetejére