Nagyságok, amelyek mellett eltörpülünk

PCS, smartage.pl - fotó: smartage.pl • 2016. október 18., kedd •
Belegondoltál már, hogy milyen óriási dolgokat kaptunk a természettől és alkotott meg emberi kéz? S itt a nagyság alatt a valódi méretekre céloztunk.
Nagyságok, amelyek mellett eltörpülünk

Egy érdekes fotósorozat látott napvilágot, amely a méreteket hivatott összehasonlítani. Gondoltad volna, hogy a Csillagok háborújában látott Halálcsillag - ami bolygókat képes elpusztítani - sokkal kisebb, mint a Föld? Tudtad, hogy létezik olyan skorpiófaj, amely a szobacicád is zsebre tenné? Ha pedig azt hitted, hogy az amerikai focipálya végtelen hosszúnak tűnik - az egymásnak feszülő játékosok miatt - akkor nem láttál élőben egy B-2-es lopakodót. A photoshopnak köszönhetően most lehetőségünk van összehasonlítani az óriásokat...

A chicagói Sears Tower sokáig a világ legnagyobb felhőkarcolója volt. A 660 méter magasságát ma is sokan megcsodálják. Félelmetes látványt nyújt, amikor a 650 méter mélységű MIR bányába helyezzük. Az Oroszországban található gyémánt lelőhelynek nem csak a nagysága (a világ 4. legnagyobb bányája), hanem átmérője is lehengerlő a maga 1200 méterével.

Ugye milyen cuki a kis Smart autó? Tucatjával hemzsegnek Szombathely városában is. A zsebkocsi apró méretének ellenére két személy kényelmes utaztatására alkalmas. Ha viszont a NASA által megtervezett M-1-es motort mellé tesszük, párszor belefért volna az apró Smartunk. Egyébként a hajtóművet az 1950-es években tervezték és a világ legnagyobb rakétájaként funkcionált volna.

"Szeretlek Jack!" - suttogta James Cameron monumentális alkotásában Kate Winslet. A Titanic tragikus sorsáról készült alkotást több Oscar-díjjal is megdobták, így pedig örökké emlékezni fogunk rá. 1912-ben a világ legnagyobb hajójának keresztelték el, hiszen 300 méter hosszú volt. Manapság ez az adat már nem lenne olyan félelmetes. Sőt a 360 méter USS Reagen anyahajóra is simán ráhelyezhetnénk.

Ki ne szeretné az állatokat? No és ha azt mondanánk, hogy a házicica mellé kapnánk egy skorpiót is? Így már egészen más a helyzet! Történetesen a világ legnagyobb skorpiója nagyobbra nőhet, mint egy macska. Hosszúságát tekintve elérheti az 55-60 centimétert is.

Már esett szó a hajókról, de egy pillanatig kanyarodjunk csak vissza a ladikok világára. A Seawise Gaint jelenleg a világ legnagyobb tankere. Nagyságát tekintve majdnem végigérné a híres Central Parkban található tavat.

Mennyire gyötrik egymást az NFL-játékosok minden egyes yardért. Igazi modernkori gladiátor arénának nevezhetnénk az amerikai futballstadionokat. Azonban egy B-2-es lopakodó-bombázó szimplán garázsként használná tekintélyes mérete miatt. Jól látható, hogy a 172 láb széles fesztáv miatt a pálya széleit is túlnőtte a gép.

A Titanic után itt egy másik Oscar-díjas film. A Csillagok háborúján megannyi gyerek nőtt fel, s talán nem véletlen, hogy azóta is rohamozzák a mozikat ha egy újabb alkotás jelenik meg a piacon. A legendás filmben feltűnő Halálcsillag nem csak félelmetes kinézete, hanem fegyverzete miatt is sokkoló volt. Viszont tegyük csak a bolygónk mellé egy pillanatra... Na tessék, már nem is olyan félelmetes!

Ha rádióteleszkópra volna szükséged, akkor látogass el Kínába. Az ország Dél-nyugati részén található Guizhou tartományban található a világ legnagyobb teleszkópja. Áthelyezve egy város látképére máris kiderülnek méretes adottságai.

Végül ismét egy csillagászati jelenség. A Dionüszosz-aszteroida átmérője megközelítőleg másfél kilométer, amely szinte felfoghatatlan nagyságot sejtet. Ha viszont párosítjuk a Golden Gate-híddal, akkor láthatóvá válik, hogy az ember tud nagyobbat alkotni...

közösség

további frisss

lap tetejére