Nagypál Tibor és kollégái eTankot építenek

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2016. január 28., csütörtök •
Az áram a jövő ,,üzemanyaga”, az intelligens elektromos járművek pedig már a jelen közlekedési eszközei. A villanyverdák Vas megyei közlekedését akarja támogatni egy innovatív új műszaki megoldás, az eTank. A találmányt hamarosan Ön is megtekintheti.
Nagypál Tibor és kollégái eTankot építenek

Elektromos árammal működő járművek – személygépkocsik és kerékpárok – már napjainkban is róják az utakat, természetesen üzemeltetésükhöz megfelelő infrastruktúrát szükséges kialakítani. Ugyanakkor szélesebb körű töltőállomás/töltőoszlop hálózat esetén nagyobb eséllyel vásárolnának, használnának az emberek ilyen típusú járműveket. Ezt a célt fogalmazta meg a szombathelyi eTank Hungary Kft. is, mely egyedi töltőállomások tervezését és beépítését vállalja elektromos járművek részére, karbantartással, illetve engedélyek beszerzésével. A cég ügyvezető-tulajdonosával, Nagypál Tiborral beszélgettünk. 

Ez valóban egy Vas megyei termék?
Igen, ez egy teljesen Vas megyei találmány, amely magyar és EU-s szabványok betartásával lett megalkotva. Az általunk kidolgozott rendszer azzal tud többet a hagyományos és már meglévő töltőknél, hogy elszámolható a töltéskor felhasznált energia. Esetünkben nem ingyenes töltőoszlop-telepítésről van szó, ugyanis, aki elektromos autója töltésére használja majd ezt a berendezést, az kifizeti az energia árát. Ilyen fizetős rendszer szervezetten, összefogva jelenleg sem Magyarországon, de még Európában sem működik. 

Szombathelyen jelenleg nincs nyilvános elektromos töltőállomás…
Valóban, de holnap már lesz. Akinek ma Szombathelyen elektromos autója van, az a saját ipartelepén vagy vállalkozásánál tudja tölteni. Ez, a Körmendi út 40. szám alatti töltő lenne az első, aztán rendszerben üzemelne valamennyi egység. Olyan sűrűséggel lennének az eszközök egy adott területen – mi egyelőre Vas megyében gondolkodunk, - hogy bárki tudjon a megyében közlekedni akkor is, ha korlátozott (40-50 km-es) az autó hatótávolsága. 

Örök dilemma az is, hogy kevés az elektromos autó… 
Igen, aki autót szeretne, addig nem vesz autót, amíg nincs hol tölteni azt. Ezért az árat igyekszünk relatíve alacsonyan tartani, hogy megfizethető legyen. Az eTank célja, hogy mindenki képes legyen megfizetni. A cég azt szeretné bebizonyítani, hogy tisztán piaci körülmények között is lehet működni, Ha a töltési helyek kiépítése megelőzi az autóvásárlást, akkor ezzel ösztönözhetjük a vásárlást is. 

A Körmendi út 40. szám alatt péntek délelőtt átadandó Etank-nál 1 elektromos autó tud majd villamos áramot tankolni. Cikksorozatunkat pénteken folytatjuk, akkor a többi között a találmány lényegét is megismerhetik. 

A cég 
Nagypál Tibor és társai vállalkozásait villamosmérnöki tevékenységek végzésére alapították 1998-ban, közel 10 év magántervezői tapasztalatra alapozva. Az elmúlt évek során tevékenységi körük bővült, így a komplett épületvillamossági tervezés mellett minősített tervező partnerei több áramszolgáltató vállalatnak, emellett villamos terveket is készítenek településrendezési tervekhez.
Tervezőként, szakértőként és villamos biztonságtechnikai felülvizsgálóként több hazai és nemzetközi beruházó megbízásának tettek már eleget. Idegen nyelvismeretük révén tervhonosításokat és engedélyezéseket bonyolítanak több nemzetközi ipari és kereskedelmi nagyvállalatnak.

A referenciák 
Kollégáival több ezer ipari és kommunális létesítmény villamosenergia ellátását tervezték meg, hosszú referencia listáik közé tartozik a többi között a Szombathely Inkubátorház tervezése, ahol hamarosan a Körmendi úti eTank pont is átadásra kerül.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére