Nagy a morgolódás a Derkovits-lakótelepi „egérút” miatt

Frisss - fotó: Bodorkós Máté • 2017. március 17., péntek •
A KRESZ szerint büntetni kell a lakóövezetbe betévedt autósokat, ráadásul elég kemény összeget fizethetünk, ha elcsípnek a rend őrei.
Nagy a morgolódás a Derkovits-lakótelepi „egérút” miatt

A Bartók Béla körút és a Rohonci út évek óta az egyik legforgalmasabb csomópontnak számít a vasi megyeszékhelyen. Nem véletlen, hogy hamarosan körforgalom gyorsíthatja meg a közlekedést ezen a szakaszon. Addig viszont marad a megszokott jelzőlámpa és a csúcsidőszakban a várakozás.

Reggel a munkahelyre igyekszik az ember, majd délután ugyanez a tortúra várja az autósokat, ha haza akarnak jutni. Azonban jó magyar szokás szerint a néhány perces kényszerpihenőt sem képes mindenki kivárni, mert többen a Szűrcsapó utcát használva próbálnak egérutat nyerni. Ez viszont több szempontból sem jó ötlet.

Egyrészt az utca sarkán jól látható, hogy ez a terület már lakóövezet, így a „KRESZ 39/A. § közlekedés lakó-pihenő övezetben” szabályát szegi meg az a sofőr, amely behajt erre az útszakaszra.

Unger József közlekedési szakértő szerint hiába van pontokba szedve mi tilos és mi szabad, ha nem tudjuk rugalmasan alkalmazni az előírásokat.

- Nem az a baj, hogy befordul és keresztülhajt az autós, hanem hogy nem tudja, mit jelent a tábla – mondja a szakember. A lakóövezet alapvetően megtiltja az áthaladást ezen az útszakaszon. Többen mégis hajtanak, hogy a következő lámpánál előnyre tegyenek szert. Ráadásul a sebesség megválasztás sem szerencsés, mert szinte senki nem tartja be a 20 kilométer per órás sebességet.

Aki pedig türelmetlen és nem látogatóba érkezik egy kedves ismerőshöz, ráadásul belefut egy rendőri ellenőrzésbe, kemény összeget fizethet. Tehát, aki a Szűrcsapó utcában található lakóövezetbe hajt a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt kell felelnie (a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 224.§ (1) bekezdése).

Ebben az esetben az intézkedő rendőr figyelmeztetést alkalmazhat, vagy ötezer forinttól ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, szabálysértési feljelentés esetén pedig ötezer forinttól százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatja a szabályszegőt.

Biztos, hogy megéri megspórolni azt a néhány percet?

közösség

további frisss

lap tetejére