Na tessék, már folyékony vizet is találtak a Marson

H.Maja • 2015. április 14., kedd •
Azért nem kell megijedni, nem költözünk még egyenlőre, a sugárzást ugyanis nem bírnánk.
Na tessék, már folyékony vizet is találtak a Marson

A Curiosity marsjáró legújabb mérései alapján dán kutatók nem kevesebbet állítanak, mint hogy folyékony víz lehet a Marson.  Marten Bo Madsen a Koppenhágai egyetem docense, a Niels Bohr intézet marskutató csoportjának vezetője ismertette, hogy a talajban kalcium-perklorátot találtak, ami adszorbeálja (felszívja) a vízpárát a levegőből.

A levegőben lévő pára kicsapódik, és a talaj szintjén vékony jégréteget alkot. Itt a kalcium-perklorát kiváló adszorpciós képessége miatt sós oldat képződik, ami a jég megolvadását követően az amúgy porózus talajba, a felszín alá jut.

A Curiosity korábban olyan apró kavicsokat, köveket is talált, amelyek lekerekített formájából a tudósok egyértelműen korábbi víz jelenlétére következtettek. Sőt, megállapították, hogy az adott helyen mintegy 4,5 milliárd évvel ezelőtt egy minimum egy méter mély vízfolyás lehetett.

                          

                                                                      Curiosity - Foto: Nasa

A Mars járó útban a Sharp hegy felé tavi üledékre utaló bizonyítékokat is talált. Marten Bo Madsen szerint ezen a területen, a Gale kráter egésze egy nagy tó volt. Sőt, a Marson a jelenleginél hat és félszer több víz lehetett, melyet a bolygó mágneses erejének elvesztését követően vesztett el.

Az élet a mi számunkra és egyáltalán a földi élőlények számára azonban továbbra sem elképzelhető a vörös bolygón, ugyanis túl hideg van, túl száraz minden, ráadásul a sugárzás olyan erős, hogy egy méter mélyre is behatol a talajba. 

közösség

további frisss

lap tetejére