Mutatjuk, melyik a 10 legjobb fapados légitársaság a világon

Frisss.hu/BusinessInsider.com - Fotó: Airbus • 2016. december 30., péntek •
Attól, hogy olcsó, még nem feltétlenül gagyi.
Mutatjuk, melyik a 10 legjobb fapados légitársaság a világon

Júliusban a Skytrax, a légitársaságokat figyelő és értékelő oldal szerint az AirAsia volt a legjobb diszkont légitársaság 2016-ban és ezzel 8 egymást követő évben sikerült diadalmaskodniuk. A sepangi székhelyű cég a Farnborough Airshow-n mutatta meg a díjat egy ünnepség keretében.

"Nyolcadik alkalommal nyertük el a világ legjobb diszkont légitársaságának járó díjat, ami rohadt jó. Szeretném megköszönni minden alkalmazottunk munkáját, hogy az alacsony ár nem jelent alacsony minőséget. Annak ellenére, hogy már nyolcadszor nyerjük el ezt a díjat, tudjuk, hogy lehetnénk jobbak is, ezért azon leszünk, hogy fejlesszük az ügyfélszolgálatunkat és a kommunikációnkon is szeretnénk változtatni" - mondta Tony Fernandes az AirAsia vezérigazgatója a tőle megszokott őszinteséggel.

A Skytrax az éves rangsorát az utasok benyomásai alapján állítja össze, ehhez 19,2 millió embert kérdeztek meg 104 különböző országból. A felmérés 280 légitársaságot érint és 41 paramétert vizsgál, köztük a beszállástól az ülések kényelmi fokozatáig mindent. Szóval, itt a 10 legjobb fapados, amivel jó ár/érték arányban utazhatunk.

10. Azul Brazilian Airlines

Fotó: AP

Az Azul a Delta és a WestJet társalapítójának, David Neelemannak a legújabb agyszüleménye. A Sao Paolo-i légitársaság flottája új Airbus, ATR és Embraer repülőgépekből áll és főleg Brazíliában indítanak belföldi járatokat. Az Airbus flotta most úgy működik, hogy korlátozottan repülnek az Egyesült Államokba és Európába is. A top 10-es helyezésüket pedig jórészt annak köszönhetik, hogy Dél-Amerikában elnyerték a legjobb fapados légitársaságnak és a legjobb személyzetnek járó díjakat.

Korábbi helyezés: Nem volt rangsorolva

9. Jetstar Asia

Fotó: Flickr/Blue Stahli Luân

A 2004-ben alakult Jetstar Asia egy szingapúri székhelyű leányvállalata az ausztrál Qanas-nak. A Jetstar egy kis flottányi Airbus A320-ast üzemeltet és főleg Délkelet-Ázsiában aktívak. A földi személyzetük verhetetlen és ár/érték arányban is kiválóak.

Korábbi helyezés: 9.

8. IndiGo

Fotó: REUTERS/Adnan Abidi

Az IndiGo székhelye Újdelhiben található. A cég 2006-ban lépett színre és hamarosan az egyik legjobb fapados légitársaság lett Ázsiában. A flottájuk több mint 100 vadonatúj Airbus A320-ast tud felmutatni, a több mint 400 Airbus jettel pedig a leggyorsabban növekvő légitársaság a régióban. Kabinszolgáltatásokban és ár/érték arányban Közép-Ázsia legjobbjai.

Korábbi helyezés: 7.

7. WestJet

Fotó: Flickr/Lord of the Wings

A WestJet 1996 óta Kanada második legnagyobb légitársaságává nőtte ki magát. Több mint 100 Boeinggel több mint 100 úti célt tudnak felmutatni, egész Észak-Amerikát és a karibi térséget is lefedik.

Korábbi helyezés: 8.

6. AirAsia X

Fotó: Airbus

Az AirAsia X a hosszú távú utakra szakosodott leányvállalata a malajziai diszkont légitársaság óriásnak, az AirAsianak. A légitársaság flottájában Airbus A330-300 jetek vannak. A diszkont kategóriában nekik vannak a legjobb prémium kabinjaik.

Korábbi helyezés: 6.

5. JetStar Airways

Fotó: Flickr/Jetstar Airways

A JetStar Airways is az ausztrál Qantas légitársaság egyik leányvállalata. Airbus A320-as és Boeing 787-es Dreamlinerekkel repülnek, a jó minőségű utastér és jó ár/érték arány jellemzi őket.

Korábbi helyezés: 5.

4. easyJet

Fotó: REUTERS/Srdjan Zivulovic

Az elmúlt két évtizedben az easyJet a több mint 230 Airbusból álló flottájának és a mintegy 800 célállomásával egész Európát lefedik. Az alacsony árak és megbízható szolgáltatásaik repítették őket a 4. helyre.

Korábbi helyezés: 4.

3. Norwegian

Fotó: Norwegian

A Norwegian az egyik legagresszívabb és legellentmondásosabb légitársaság a világon. A fapados cég azzal húzta ki a gyufát, hogy az írországi leányvállalatával végeztette volna a transz-atlanti repüléseket, ezzel kijátszva a szigorú norvég munkaügyi törvényeket és Írországot, mintegy lobogót használta volna. Persze a vádakat tagadták, de Bjørn Kjos, a cég vezérigazgatója azért bejelentette, hogy indítanának egy 69 dolláros (nagyjából 20 500 forintos) transz-atlanti járatot a közel jövőben, az Egyesült Államokban. Annyi biztos, hogy a Norwegian a legjobb diszkont légitársaság Európában, és időközben a hosszú távú repüléseknél is egyre jobb eredményeket érnek el.

Korábbi helyezés: 3.

2. Virgin America

Fotó: Virgin America

Észak-Amerika legjobbja a Virgin America, ami nem csak színvonalas szolgáltatást, hanem stílust is kínál. Áprilisban az Alaska Airlines 2,6 milliárd euróért, 803 milliárd forintért felvásárolta a Virgint és az még most sem tisztázott, hogy mi lesz a márka sorsa.

Korábbi helyezés: 2.

1. AirAsia

Fotó: Airbus

Azért az kicsit félelmetes, hogy az AirAsia nyolc egymást követő évben első tudott lenni a fapadosok közt. Tony Fernandesnek és csapatának komoly erőfeszítésébe telt, hogy 15 év alatt egy kicsi és sikertelen, állami tulajdonban lévő légitársaságból egy igazi multinacionális gőzhengert faragjon. A legtöbben az AirAsia érzékeny ügyfélszolgálatát, a barátságos légiutas kísérőit és hatékony működését dicsérik.

Korábbi helyezés: 1.

közösség

további frisss

lap tetejére