Most akkor mennyire büntetnek, ha megállni tilossal kitáblázott részre parkolunk?

frisss.hu fotó: Bodorkós Máté • 2017. július 20., csütörtök •
Megkérdeztük a Vas-megyei Rendőrfőkapitányságot.
Most akkor mennyire büntetnek, ha megállni tilossal kitáblázott részre parkolunk?

Tegnap megírtuk, hogy a Thököly utca és a Fő tér közti parkolóban (ami Csaba utca) megállni tilos táblákat helyeztek ki. Több olvasónk kérdezte, hogy ha valaki ezen a tiltó táblával ellátott részre parkol, mennyi büntetésre számíthat. Megkerestük a Vas-megyei Rendőrfőkapitányságot az ügyben, ezt a választ kaptuk:

 A Csaba utcában az elmúlt napokban elhelyezett megállni tilos tábla ellenére parkoló járművek milyen bírságra számíthatnak a közterület-felügyeleti szankciók mellett?

Megállni tilos jelzőtábla hatálya alatt várakozó gépjármű vezetőjével szemben a helyszínen –az elkövető jelenlétében, illetve annak távollétében – az eljáró rendőr helyszíni bírságot szabhat ki, amelynek összege tízezer forint.

Amennyiben a helyszínen bírság kiszabására nem kerül sor, az intézkedő rendőr szabálysértési feljelentés megtételével, szabálysértési eljárás megindítását kezdeményezheti. A bírság ebben az esetben húszezer forint.

A járművek megállási és várakozási tilalmakra vonatkozó előírásait a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet, a bírság összegére vonatkozó előírásokat pedig az egyes közlekedési szabálysértések miatt alkalmazandó szabálysértési pénzbírság, illetve helyszíni bírság kötelező mértékéről, valamint a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvénnyel összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 63/2012. (IV. 2.) Korm. rendelet tartalmazza.

közösség

további frisss

lap tetejére