Molnár Nóra célja, hogy tanítványaiból értékes felnőtt váljék

PCS - fotó: Bodorkós Máté • 2017. február 18., szombat •
A Galaxy Akrobatikus Rock and Roll Klub egykori tanítványai közül többen is beálltak a sorba és szakedzőként segítik az utánpótlásképzést.
Molnár Nóra célja, hogy tanítványaiból értékes felnőtt váljék

Két évtizede van jelen, mégis kevés figyelmet kapnak Galaxy Akrobatikus Rock and Roll Klub Szombathely táncosai – érdemtelenül. Rengeteg érem és oklevél roskad a polcokon és egy újfajta szemlélettel dolgoznak az egyesület szakemberei. A tánc szeretetét tanítják a gyerekek számára, akik közül néhányan felnőttek és beálltak már ők is az edzői stábba.

A klub vezetőjével, Molnár Nórával beszélgettünk és elevenítettük fel az elmúlt éveket, de szóba került az idei esztendő illetve megfogalmazta az elvárásokat is.

Mióta vagytok jelen a városban?

Nagyon régre nyúlik vissza a történetünk, hiszen 1997-ben alakult meg a klub. Gálos Renáta alapította meg az egyesületet és egyben ő volt az edzői elődünk is. Majd 2000 szeptemberében sikeres vizsgát követően Koszogovits Norbettel beálltunk a szakmai stábba és szép fokozatosan ránk hárult a klub irányítása is.

Egy fiatal táncos egyesületnek a túlélés lehetett a célja eleinte, nem?

Mivel nem kaptunk akkora rivaldafényt, így valóban nehezen indultunk útnak, de szép lassan jöttek az eredmények. Magyar bajnoki cím, Magyar Köztársaság Kupa győztes párosokat és formációkat adtunk az országnak. Ezután pedig mertünk még nagyobbat álmodni és kipróbáltuk magunkat világszinten is. Azt hiszem nem árulok zsákbamacskát, ha azt mondom, ez remek döntés volt, hiszen Világkupa győztes párosunk is van. A nemzetközi meghívásos, illetve a szervezet hivatalos versenyeiről pedig rendre szép eredményekkel térünk haza.

Mennyire okoz gondot számotokra az utánpótlás kérdése?

Ez összetett dolog. Ha az egyesületünket nézzük, akkor jól állunk. Három – Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron – megyében is jelen vagyunk. Nagyon sok tanítványunk pedig felnőttként is táncol, vagy beállt a szakmai stábba és velünk együtt dolgoznak a következő generáció sikeréért. Ha a children korcsoportot nézem, akkor felemás érzéseim vannak. Egyes versenyeken ugyanis alig akad 3-4 páros, amelynek oka a csökkenő gyermekszám.

Mekkora létszámmal büszkélkedik az egyesület?

Mint említettem több megyében dolgozunk, és megközelítőleg 500 tagot számlálunk.

Az elért eredmények nem adnak egy plusz terhet a tanítványok, illetve az edzők vállára?

Remek érzés látni, hogy a kemény munkának gyümölcsének mennyire örülnek a táncosok. Természetesen egy edzőnek is komoly elismerés egy érem, azonban nem vagyunk az eredmény centrikusság hívei. A gyerekek a legfontosabbak számunkra, élvezzék a táncot és éljenek meg sok szép részsikert. Ha sikerül a mozgás által elérni, hogy boldog és kiegyensúlyozott felnőttek legyenek, már elégedettek lehetünk.

Ez egy szokatlan és új módja a táncpedagógiának!

Inkább úgy közelítsük meg, hogy a mai fiatalok sokkal több veszélynek vannak kitéve, mint korábban mi voltunk. A kábítószer, a számítógépes játékok pont az egészséges életmódot ássa alá. A táncnak köszönhetően olyan helyen tölthetik el idejüket a gyerekek, ahol testüket formálhatják, jól érzik magukat közben és életre szóló barátságokat köthetnek. Szóval mi más lehetne egy edző célja, ha nem az, hogy tanítványából értékes felnőtt váljék?

Ez nagyon szép gondolat volt. Aki kíváncsi rátok, hol nézhet meg benneteket?

A báli szezon során rengeteg helyen fellépünk. Legutóbb a Dorottya-bálon voltunk, ahol remek hangulatot varázsoltunk. A területi bajnokság előtt pedig még Kőszegen is táncolnak a tanítványaink. Ezután pedig a versenynaptár első versenyére készülünk, amelynek Mosonmagyaróvár ad otthont, majd később az egész országot be fogjuk táncolni.

közösség

további frisss

lap tetejére