Mit tehetünk, ha a neten szexuálisan zaklatnak?

Tóth Eszter • 2017. május 12., péntek •
Létező, és egyre nagyobb problémáról van szó. Utánajártunk a dolognak és elmondjuk, hogy hova fordulhatsz segítségért.
Mit tehetünk, ha a neten szexuálisan zaklatnak?

Az internetes közösségi oldalak egyre növekvő népszerűsége a rengeteg előny mellett bizony hátrányokkal is jár. Sokan kihasználják a névtelenséget és azt, hogy nem kell felelősséget vállalniuk azért, amit leírnak, így olyan dolgokat is megengednek maguknak, amelyek a való életben már jócskán túlmennek a normális emberi kommunikáció határain. A legveszélyeztetettebb korosztály egyértelműen a tinédzsereké, de a zaklatók a felnőtteket sem kímélik. Itt azonban már nem a másik fél cikizése, csúfolása a cél, hanem a bizarr szexuális fantáziák kiélése az ismeretlenséget kihasználva. Sokszor küldenek obszcén képeket a gyanútlan áldozatoknak vagy szexuális aktusra kérik őket, esetleg ezért még pénzt vagy egyéb juttatásokat is felajánlva, sőt még meg is félemlítik a másik felet. Mit tehetünk, ha ilyen abúzus ér minket? Kell-e félnünk a zaklatótól a „való életben”? Hogyan előzhetjük meg a zaklatást? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásában a Szombathelyi Rendőr-főkapitányság szóvivője, dr. Kazmar Enikő volt a segítségünkre.

Az anonimitás nagyobb önbizalmat ad

Előfordulhat, hogy aki a való életben meg sem mer szólalni, az az interneten szexuális zaklatóvá válik, hiszen itt nem kell attól félnie, hogy az másik fél furcsán néz rá vagy esetleg látványosan megsértődik. „A zaklatás egyik megnyilvánulási formája az interneten keresztül történő szexuális zaklatás” – kezdi a szakember. –„Az elektronikus kommunikációs eszközök használata során az elkövetőnek nem kell vállalnia az arcát, hiszen az áldozat közvetlenül nem látja, vagy hallja őt, nincs azonnali visszacsatolás a másik féltől, ezért a személyes kommunikáció alkalmával meglévő gátlások sokkal kevésbé jelentkeznek. Az internet az anonimitás, a személytelenség illúzióját kelti, ezért a zaklatók úgy érezhetik, hogy nem beazonosíthatóak, így bátrabban, olykor agresszíven lépnek fel.”

Ne félj segítséget kérni!

Ha úgy érzed, van félnivalód a zaklatótól, jobb, ha segítséget kérsz, a rendőrség minden tőle telhetőt meg fog tenni, hogy megvédjen téged. Ehhez azonban fontos, hogy legyen bizonyítékod. „Mentsük le, nyomtassuk ki a birtokunkban lévő információkat, hiszen így a hatóság sokkal nagyobb valószínűséggel bukkanhat az elkövető nyomára! Fontos, hogy a sérelmeket, ne hallgassuk el, kérjünk segítséget!” – tanácsolja a szóvivő. Az áldozatok nagy része egyszerűen csak letiltja az adott felhasználót vagy nem válaszol neki, de a szorongás akkor is megmarad. Főleg, ha a zaklató a tudomására hozta, hogy tudja ki ő, ismerik egymást. „Az eltitkolt problémák a mindennapjainkra nézve is komoly következményekkel járhatnak, ilyen például a szorongás, depresszió, magányosság és egyéb pszichoszomatikus megbetegedések.”

Miért hallunk ilyen kevés zaklatásos esetről?

Mert az áldozatok nem jelentik, félnek. „Vas megyében nem jellemző a zaklatásnak ez a formája, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy az ilyen jellegű bűncselekmények látenciája igen magas. A sértetteket sok esetben a félelmük tartja vissza attól, hogy megtegyék a feljelentést. A rendőrség azonban csak abban az esetben tud segíteni, ha tudomására jut a cselekmény.”

Az online térben is légy óvatos!

Nem lehet elégszer szajkózni a szabályokat, hiszen a mindennapi rutin során hajlamosak vagyunk megfeledkezni még a legegyszerűbb óvintézkedésekről is. „Az online kommunikáció során sem szabad megfeledkezni azokról az alapvető szabályokról sem, amelyek betartása személyes biztonságunk garantálása érdekében elengedhetetlen. Így soha ne maradjunk bejelentkezve közösségi oldalakon, ügyeljünk jelszavaink rendszeres módosítására. Ugyanis ezek hiányában az illetéktelenek könnyebben hozzáférhetnek személyes adatainkhoz, sőt akár különböző tartalmú üzeneteket is küldhetnek a nevünkben.”

A cél elsősorban az, hogy elkerüljük a bajt

Nem vagyunk egyedül, és az információkat sem titkolja el előlünk senki. Csak fel kell vérteznünk magunkkal a szükséges tudással, így könnyebben elkerülhetjük a problémákat. „Az elsődleges cél azonban az áldozattá válás elkerülése. Éppen ezért a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának munkatársai számos esetben hívják fel a figyelmet a megelőzésre, a biztonságtechnikai szabályok betartásának fontosságára. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a körültekintő magatartás szükségességét. Éppen ezért az általános iskolás korosztály körében is jelen vannak kollégáink és már a kisdiákok figyelmét is felhívják a különböző kommunikációs eszközök térhódításának veszélyeire és a sértetté válás elkerülésének lehetséges módjaira.”

Nem árt tehát komolyan venni ezt a modernkori problémát és ajánlatos figyelmeztetni az ismerőseinket ennek veszélyeire és a megelőzés formáira. 

közösség

további frisss

lap tetejére