Mit tehetünk a téli depresszió ellen?

Frisss - fotó: men, fenyplusz • 2017. január 17., kedd •
Nem kell megijedni, hiszen ez a kihívás nem állít megoldhatatlan feladatot elénk.
Mit tehetünk a téli depresszió ellen?

A téli depresszióról mindenki tudja, hogy egy szezonális betegség. Pontosan olyan, mint a tavasz és a nyár elején tapasztalható fáradtság, levertség. A magyar lakosság 10-15 százalékát érinti a téli depresszió, esetekben akár súlyossá is válhat, amennyiben nem figyelünk oda a jelekre, illetve nem tesszük meg az óvintézkedéseket.

A Frisss FM 97.7 stúdiójának vendége Farkas Ágnes pszichológus volt, akitől mindent megtudhattunk erről a betegségről.

A téli depresszió késő ősszel kezdődik és tavasszal ér véget. A betegség kialakulásának biológiai okai vannak. A nappalok rövidebb ideig tartanak és sötétebbek is. A napfény hiánya miatt módosulnak a ingerátviteli anyagok, amelyek befolyásolják a hangulatunkat. 

Egész pontosan milyen tünetei vannak a téli depressziónak?

A hangulatunk rossz lesz, ingerülté és kiegyensúlyozatlanná válunk. Önmagunkat és a szociális kapcsolatainkat elhanyagoljuk. Ráadásul megnövekszik az alvásigényünk és fokozódik a reggeli fáradtságérzetünk is. Egyes esetekben pedig még az étkezési szokásaink is megváltozik.

Mi a különbség a klinikai, illetve a téli depresszió között?

Nagyon sok rokon vonása van a két betegségnek, mégis van, amitől meg lehet különböztetni. A téli levertség esetében meg tudjuk csinálni azokat a feladatainkat, amelyek a mindennapi életünkhöz szükséges. A klinikai depresszió esetében viszont nem. A betegen ugyanis úrrá lesz a motiválatlanság és az erőtlenség.

Súlyossá is válhat a téli depresszió?

Igen, sajnos ha nem figyelünk a megelőzésre, akkor komolyabbá válhat a betegség. Fokozódik a rossz hangulat és melatonin termelődik a szervezetünkben.

Mit tehetünk, hogyan védekezhetünk a betegség ellen?

A legfontosabb, a megelőzés. Pontosan ilyenkor fontos, hogy sportoljunk - a hideg idő dacára - mert ez fokozza az örömérzetet. A napfényes órákban pedig töltsünk el a szabadban is néhány percet, hogy a szervezetünk elraktározza a D-vitamint. Egyébként az évszakok változása a lelki folyamatok módosulásával is jár. Ez az időszak a befelé fordulásé. Mivel télen fokozódik a magány érzése, ezt pozitívan használjuk fel és önmagunkra fordítsunk időt. Ez a fajta bezárkózás segít átvészelni ezt az időszakot.

 

közösség

további frisss

lap tetejére