Mindent a Zrínyiekről

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2016. május 06., péntek •
Konferenciát tartottak az ŐrvidékHázban, Szigetvár ostromának 450. évfordulója alkalmából.
Mindent a Zrínyiekről

Már az ŐrvidékHáz előtt korhű ruhában öltözött jelmezesek fogadták az érdeklődőket, sőt meg lehetett nézni Szulejmán rekonstruált fejedelmi sátrát is. Az Nemzetstratégiai Kutatóintézet és az ŐrvidékHáz azért is szentelt kiemelt figyelmet a várostrom 450. évfordulójának, mert a hősies helytállás és az önfeláldozás olyan érték, amelyre napjainkban, a mai társadalomban is fontos felhívni a figyelmet.

Kedden Kátai Zoltán énekmondó műsora urán több kutató több szempontból járta körbe a bőséges Zrínyi témakört. A történész szakma és más rokontudományok a témában kiemelkedő kutatási tapasztalattal rendelkező képviselői ismertették tudományterületüket. Az előadásokon többek között hallhattunk a szigetvári régészeti kutatásokról, a Zrínyiek és a magyar nemesi családok kapcsolatáról, Zrínyi Miklós haláláról orvosi szemszögből, vagy az autentikus török öltözetről előadást. Megismerhettük a Zrínyi főúri dinasztia kultuszát  a történelmi Magyarországon, és megtudhatjuk, mit jelent a horvátoknak Zrínyi. Az előadásokat tematikus kiállítás kísérte a folyosón. 

Farkas Csaba, az ŐrvidékHáz igazgatója a frisssnek elmondta, ezek a konferenciák egy tizenkét előadásból álló egész napos rendezvények. A Zrínyieken kívül májusban Görgei Artúr, ősszel az 1956-os forradalom és a Gulag lesz a téma, szintén több előadóval. Az ŐrvidékHáz mindig is fontosnak tartotta az értékteremtő folyamatot, minőségi előadásokkal mindenkinek lehetőséget biztosítani a tanulásra. Fontos, hogy az ŐrvidékHáz összes előadása ingyenes, csupán előzetes regisztráció szükséges. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére