Mindenkinek lesz egy köpenye!

Szita Róbert - Tóth Arnold • 2016. február 04., csütörtök •
Szeretettel, jósággal, mosollyal a másikat felemelni, ezt szerette volna Szent Márton egész életében – hangzott el szerda este, a Városházán, amikor bejelentették a ,,Mindenkinek legyen egy köpenye” elnevezésű karitatív mozgalom beindulását.
Mindenkinek lesz egy köpenye!

A helyi közélet több prominense is részt vett azon a városházi eseményen, amelyen Szommer Ildikó, a Szent Márton programiroda vezetője előbb röviden felelevenítette a Szent Márton kultusz programsorozatának 2014-es és 2015-ös állomásait, majd bejelentette a ,,Mindenkinek legyen egy köpenye” elnevezésű mozgalom kezdetét. 

Az idei esztendő egy mozgalom lesz, ami remélhetőleg decemberben sem szűnik meg. A fiatalokat szeretnénk megszólítani, az a szándékunk, hogy megtanítsuk nekik a segítés módszereit. Mindenkinek legyen egy köpenye, illetve egy jó cselekedete, ez a jelmondatunk – emelte ki, majd hozzátette, hogy a leglényegesebb cél az ösztönzés, a segítés fontosságának hangsúlyozása, a mozgalomban történő részvétel hirdetése, illetve a partnerség előmozdítása a mindennapokban is a segítést előnyben részesítő szociális intézményekkel.

Puskás Tivadar polgármester Szent Mártonról azt hangsúlyozta, hogy 1700 éve született meg az ember, aki életpéldájával érdemelte ki, hogy szentté váljon, akit ma is követni kell. 
Szent Márton Isten szolgája volt, aki a segítés és a szolidaritás szellemiségét hozta magával. Szombathely azért lehet 2000 éve az egyetlen folyamatosan lakott város a Kárpát-medencében, mert Szent Márton szellemisége jelenleg is létezik – tette hozzá a polgármester, aki azt is elmondta, hogy az ,,idősbarát önkormányzat cím” kötelez, ezért olyan szociális intézkedéseket szeretne tenni a város vezetése, amelyekkel a helyi idősek helyzetét tovább lehet javítani. 


Ez a program azért jó, mert törődhetünk legalább egy másik emberrel, emelte ki Puskás Tivadar. 

Ezt követően Veres András megyéspüspök, a Magyar Püspöki Konferencia elnöke azt emelte ki hozzászólásában, hogy a mozgalom jelmondatát látva sokféle gondolat indukálódott benne, például az, hogy mennyire különbözőek, mennyire nagyon sokfélék az emberek, ez pedig gazdagságot jelent. 


Mindnyájunknak van egy köpenye, mindenki megoszthat a másikkal valamit. Például időt vagy helyet. Az embernek nem jó egyedül lenni, adjuk önmagunkat a másiknak. Önző ez a világ, mégis mindenkinek van egy köpenye. Azért vannak perpatvarok, mert mindenki önmagát keresi, nem pedig a másik embert. Szeretettel, jósággal, mosollyal a másikat felemelni – ezt szerette volna Szent Márton egész életében – húzta alá a megyéspüspök.  

Az eseményen megtudtuk, hogy Mák Dóri lesz a mozgalom vizuális összekötője, aki a legfelkapottabb közösségi oldalon ,,mindenkinek legyen egy köpenye” címmel már önálló oldalt is nyitott.   
Ezután levetítették a ,,Legyél önkéntes” című kisfilmet, majd többen, közöttük Asbóth Mária, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szombathelyi csoportvezetője is elmondta gondolatait a segítésről.

A ,,Mindenkinek legyen egy köpenye” elnevezésű program plakátkiállítása ma 14 órakor nyílik meg a Művészeti Szakközépiskolában. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére