Mindenki szentmártoni: tizenhárom település vezetői Szombathelyen

Szita Róbert • 2015. június 14., vasárnap •
Szombathelyen tartották a Szent Márton nevét viselő magyarországi települések találkozóját. Az eseményről nem hiányozhatott, Szent Márton hegyével fémjelzett Pannonhalma, a korábbi Győrszentmárton sem.
Mindenki szentmártoni: tizenhárom település vezetői Szombathelyen

Szent Márton élettörténetét és csodás tetteit az évszázadok során az egész keresztény világ megismerte.

A települések, melyek Szent Márton nevét viselik

Európában közel ötszáz település viseli a nevét, patrónusa több ezer templomnak, védőszentje egyházmegyéknek. Az ötszáz település közül több Magyarországon tálható. A hivatalos adatok szerint tizenhét ma is viseli nevét, ezért Szombathely városa az Emlékévet előkészítendő, június 14-én rendezte a Szent Márton nevében című rendezvényt.
A Szent Márton Programiroda által szervezett esemény időpontválasztása nem véletlen, hiszen 1913. június 15-én Szombathelyen pompás körmenet kíséretében vitték át a belvároson, majd helyezték el a Székesegyházban Szent Márton ereklyéjét, Tours érsekének ajándékát. Erre a több mint száz évvel ezelőtt történt ünnepségre is emlékeztek a résztvevők.

A program

A vasárnapi program dr. Puskás Tivadar polgármester és Schauermann János plébános köszöntőjével kezdődött. A Szent Márton szobornál a szombathelyi Szent Márton Kórus működött közre, majd ünnepi körmenet következett a településekről érkezett vendégek és helyi csoportok részvételével. Császár István helynök köszöntője után közös imát tartottak a Szent Márton hermánál, amit Szentmise követett a Székesegyházban.
Ezután a küldöttségek vezetőit, polgármestereket, alpolgármestereket, lelkészeket fogadta a szombathelyi Városházán Puskás Tivadar polgármester, majd mindegyik delegációnak átadott egy Szombathelyről összeállított ajándékcsomagot, mely Szent Mártonról készült kötetet is tartalmazott. Szombathely első embere a frisss.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy rendkívül örömteli, hogy a Szent Márton nevét viselő tizenhét település közül tizenkettő város, illetve község, valamint Pannonhalma vezetése is ellátogatott Szombathelyre.  

A fogadás után a Fő téren mutatkoztak be a vendégként Szombathelyre érkezett települések. A többi között a Kunszentmártoni Fúvószenekar, a Tápiószentmártoni Szent Márton Nyugdíjas Klub kórusa is fellépett. A kulturális program része volt Huzella Péter koncertje, a tápiószentmártoni Földváry Miklós Alapfokú Művészeti Iskola néptánc bemutatója, a Szent Márton köpenye című Mesebolt Bábszínház előadás, a Szigetszentmártoni Német Nemzetiségi Ifjúsági Tánccsoport és a Szigetszentmártoni Német Nemzetiségi Kórus közös műsora is.

Közben Puskás Tivadar polgármester külön is köszöntötte a sokadalmat, illetve a Via Sancti Martinin útra kelő zarándokcsoportot. A frisss.hu a helyszínen megtapasztalta, hogy Szent Márton nevét viselő települések szellemi és testi termékeikkel mutatkoztak be, szőtteseket, településükre jellemző ételeket hoztak, de színjátszóikkal, és népviseletekbe öltözött csoportjaikkal is kedveskedtek a szombathelyieknek.  

Pannonhalma, a vendég

Tizenkét település volt a sokadalom részese, de talán Szombathely számára a legfontosabb vendég a Szent Márton hegyével fémjelzett Pannonhalma települése és delegációja volt. A helyi polgármester nevében Huszár Levente önkormányzati képviselő vezette a delegációt és a frisss.hu-nak elmondta, hogy 1963-ig Pannonhalma is viselte a szent nevét, hiszen Győrszentmárton volt a település neve.

Nagyon örülünk a meghívásnak, hiszen Szent Márton összeköt bennünket, a pannonhalmi apátságnak is Szombathely szülötte a védőszentje - tette hozzá.  

Szent Márton nevű települések Magyarországon

Alsószentmárton, Bükkszentmárton, Felsőszentmárton, Hegyhátszentmárton, Hegyszentmárton, Kemenesszentmárton, Kisszentmárton, Kunszentmárton, Rózsaszentmárton, Szalkszentmárton, Szentmártonkáta, Szigetszentmárton, Szilvásszentmárton, Tápiószentmárton, Tiszaszentmárton, Tótszentmárton, Zalaszentmárton.

A rendezvényen közreműködött szombathelyi partnerek

Martinus Vallási és Kulturális Egyesület, Szent Márton Cserkészcsapat, Szent Márton Európai Kulturális Útvonal, Szent Márton Kórus, Szent Márton Plébánia, Szombathelyi Egyházmegye, Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. A szervező a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. Szent Márton Programiroda volt.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére