Mindenki: hétfő hajnalban kiderül lesz-e újabb Oscar-díjas magyar film

SzR-hirado.hu • 2017. február 26., vasárnap •
A díjátadóra hangolódva nézze meg este a Duna Tv-ben Deák Kristóf 25 perces magyar rövidfilmjét!

A Mindenki a legjobb rövidfilmek között indul az arany szobrocskáért. A 25 perces Mindenki (angol címén Sing) a kilencvenes évek elején játszódik, iskolai környezetben vizsgálja a hatalmi viszonyokat a gyerekek és egy gátlástalan tanárnő történetén keresztül. A 25 perces filmben Zsófi (Gáspárfalvi Dorka) új általános iskolába kerül, ahol összebarátkozik egy osztálytársával, Lizával (Hais Dorottya). Mindketten szerepelnek az iskola híres kórusában, ám szembekerülnek a karrierista kórusvezető tanárnővel, Erika nénivel (Szamosi Zsófia), aki nem olyan kedves, mint amilyennek elsőre látszik.

Az alkotás producere a rendező mellett Udvardy Anna volt. A rövidfilm tavaly márciusban, a Friss Hús Budapest fesztiválon debütált a magyar közönség előtt. Számos díjjal jutalmazták már, 2016 júniusában elnyerte a tokiói Short Shorts fesztivál nemzetközi kisjátékfilm-kategóriájának fődíját és a mustra fődíját is, amely kvalifikálta a produkciót az Oscar-nevezésre.

Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia idén 89. alkalommal osztja ki az Oscar-díjakat a filmes szakma legjobbjainak, 24 kategóriában. A tavalyihoz hasonlóan, az idei Oscar-gála is különösen nagy jelentőségű, hiszen két alkotásért is drukkolhatunk. Deák Kristóf  Mindenki (Sing) című alkotása a francia Ennemis Intérieurs (Sélim Azzazi), a svájci La Femme et le TGV (Timo von Gunten), a dán Silent Nights (Aske Bang) és a spanyol Timecode (Juanjo Giménez) című alkotásokkal versenyez a rövidfilmek között.

A Mindenki mellett a Vörös teknős című animációs film révén is képviseltetik magukat a magyarok Los Angelesben, amelynek a kifestését és a rajzok többségét a Kecskeméti Animációs Stúdióban végezték. Michaël Dudok de Wit filmje a Zootropolisszal, a Kubo és a varázshúrokkal, a Vaianával és az Életem Cukkiniként című alkotással versenyez.

A 89. Oscar-gálán az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája a 2016-os év legjobb filmjeit és filmeseit részesíti elismerésben. A díjátadó ceremóniát 2017. február 26-án rendezik a Dolby Színházban Los Angelesben, helyi idő szerint 17:30 órától (hazai idő szerint február 27-én 02:30 órától). A ceremónia alatt az Akadémia 24 kategóriában díjazza az alkotásokat. Az eseményt Amerikában az ABC televízió társaság sugározza, ezen kívül több mint 225 országban lesz követhető.

A házigazda Jimmy Kimmel amerikai komikus, műsorvezető lesz, aki első alkalommal kértek fel erre a megtisztelő feladatra, de korábban már számos nagy díjkiosztót vezetett.

A Duna vasárnap esti műsora már a gála előtt segít a díjátadóra hangolódni, 21 óra 5 perctől a 2017-es Oscar-jelölt Mindenki című rövidfilm kerül adásba. Utána 22 óra 30 perctől a Mephisto c. Oscar-díjas alkotás vezeti fel az Oscar-gálát. A műsor vasárnap éjszaka 0 óra 53 perckor kezdődik a Dunán. Éjjel 1 órakor kapcsolják Hollywoodot, egészen pontosan a Dolby Színház előtt leterített vörös szőnyeget, hiszen elkezdődik a jelöltek és a sztárok bevonulása.

közösség

további frisss

lap tetejére