Minden közterület gondozott lesz Szombathelyen

kg Fotó: Hornyák Emőke • 2016. április 13., szerda •
Közfoglalkoztatottak dolgoznak a város tisztaságáért.
Minden közterület gondozott lesz Szombathelyen

Éppen a virágok körül dolgoztak a Március 15. téren a közfoglalkoztatottak, amikor ma délután arra jártunk a sajtótájékoztató miatt. A Savaria Rehab-Team Nonprofit Kft. 2015. március 16-a és 2016. február 29-e között negyven fő bevonásával vett részt az országos közfoglalkoztatási programban, melynek összköltsége 75 millió forint volt. Ennek a pozitív működése arra ösztönözte a céget, hogy idén is megszervezze a közfoglalkoztatást, de már nagyobb létszámmal.

Puskás Tivadar polgármester az eseményen elmondta, hogy a városban minden közterület szép, tiszta és gondozott  lesz. Ehhez járul hozzá a közfoglalkoztatási mintaprogram, amit idén a Belügyminisztérium 88 millió forinttal támogat. Ebben hatvan ember vesz részt. Összesen 260 hektárnyi a gondozandó közterület városunkban, valamint 84 játszóteret tesznek rendbe.

Horváthné Németh Klára, a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. (ez a Savaria Rehab-Team jogutódja) ügyvezetője hangsúlyozta, hogy a SZOMPARK-kal, valamint az önkormányzattal szorosan együttműkönek, napi szinten egyeztetnek a város tisztaságának érdekében. A programban hajléktalan, illetve hajléktalansággal veszélyeztetett személyek vehetnek részt. Ők szociális, mentális segítséget kapnak, hogy visszatérhessenek a társadalomba, a munka világába. Van, aki tíz-tizenöt éve nem dolgozott már.

Kiss Dávid, a SZOMPARK ügyvezetője arról beszélt, hogy pozitív tapasztalataik vannak a közfoglalkoztatottak munkájával kapcsolatban. Elsősorban a szakvégzettséget nem igénylő munkák esetében számítanak rájuk, például gyomlálás, kapálás, fűnyírás és szemétszedés.

A társaság a 11-es Huszár úton lévő, a volt szovjet laktanya területének tisztításában is részt vállal: összeszedik a hulladékot, az ágakat, a betontörmeléket, levágják a lágyszárú fűféléket, kifordítják a fatönköket. A tervek szerint a közeljövőben a Szent Márton jubileumi évhez kötődő kreatív ajándékműhellyel bővül a közfoglalkoztatási paletta.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére