Minden, amit a téli kutyatartásról tudnunk kell

[x] - Fotó: freehdw.com • 2017. január 18., szerda •
Dr. Varjú Gábort kérdeztük.
Minden, amit a téli kutyatartásról tudnunk kell

Itt a tél, és egyre gyakrabban jönnek a meteorológiai riasztások az extrém hidegek miatt. Ilyenkor mi is eggyel többet húzunk magunkra mindenből. De mi a helyzet a kedvenceinkkel, mert hiába a farkasordító hideg, a kutyát le kell vinni sétálni. És mi a helyzet a kint tartott ebekkel, őket mennyire fenyegeti a fagyhalál? Most minden kérdésre választ kapunk Dr. Varjú Gábortól.

Mit kell tennünk, ha jön az extrém hideg? Hogyan tartsuk ilyenkor a kutyánk, macskánk?

Azt tudni kell, hogy a kint tartott állatok télen egy sűrűbb aljszőrzetet növesztenek és esetleg egy vastagabb zsírréteget is felvesznek. A megfázás és a kihűlés nagyon ritka, a légúti problémák is inkább ősszel és tavasszal jelentkeznek, és mindkét fajnál fertőző, vírusos háttere van ezeknek. A macskáknál a macskanátha a kutyáknál, meg a kennel-köhögés. Ezek télen nem jellemzőek.

Fotó: Bodorkós Máté

Ha megfelelően van tartva, akkor egyébként sem szokott probléma lenni. Ennek két feltétele van, az egyik, hogy legyen egy megfelelő kutyaháza az ebnek, ami ne legyen túl nagy, mivel ezt a saját testhőjével "fűti fel" az állat. Legyen minden oldalról hőszigetelt, inkább álljon lábakon, hogy alul is legyen egy szigetelő réteg, és ha lehet, dél felé nézzen, ne az uralkodó szélirány felé.

Az ajtóra kaphatóak már ilyen hővédő fóliák, de, ha egy szőnyegdarabot, vagy ilyesmit teszünk oda, az is megfelelő. A kutyaház méretére is van ajánlás, a szélessége és a magassága az állat marmagasságának feleljen meg, a hossza pedig az orrtól a faroktőig terjedő rész hosszával legyen egyenlő. A nagyobb kutyaház nem menőbb, de a másik végletet is kerüljük, szóval ne lógjon ki a kutya a házából, mert akkor nem működik a dolog.

Ha a kedvencünk kisméretű, vagy rövidszőrű és azt látjuk, hogy vacog, akkor viszont mindenképp engedjük be egy zárt, vagy fűtött helyre!

Fotó: wallpaperup.com

Mivel etessük a kutyát télen? Ezen a téren mire kell odafigyelni?

A hidegben a kutyák fenntartó igénye az másfél-kétszerese a normálnak. Ha kutyatáppal etetjük, akkor növelni kell a napi adagot, persze közben figyelni kell a kutya kondíciójára is, nehogy elhízzon. Ha házi kosztot adunk az ebnek, akkor több szénhidrátot kell bevinnie, ezt főleg tésztafélékkel oldhatjuk meg. De, én inkább a kutyatápot javasolnám.

A másik fontos dolog, hogy figyelni kell a kutya vizére is, hogy ne fagyjon be, mert ilyenkor szomjazhat az állat. Az itatótálat tartsuk egy olyan fagyvédett helyen, ahol a kutya könnyen hozzáfér, illetve ilyenkor gyakrabban ellenőrizzük, hogy van-e még előtte víz. Azt a házi praktikát viszont semmiképp sem javaslom, hogy sózzuk a kutya ivóvizét.

Fotó: Bodorkós Máté

Melyek a leggyakoribb megbetegedések télen?

A kórokozók sem bírják úgy az extrém hideget. Ilyenkor a vírusok, a baktériumok és a paraziták kevésbé veszélyeztetik az állatokat, ritkábbak a fertőző betegségek és a kullancsok sem aktívak, tehát a hideg idő jobb az állatoknak.

Lakásban tartott kutyáknál mennyire problémás a téli sétáltatás? Öltöztessük fel mielőtt kivisszük a szabadba, vagy a kutyaruha csak egy divathóbort?

A hideg inkább a kicsi és a rövid szőrű kutyáknál jelenthet gondot, ezek vacoghatnak. Most nagy divat, hogy ezekre a fajtákra kis kabátkát, mellénykét adnak, ami nem hülyeség, sőt inkább ajánlott, de egy közepes-, vagy annál nagyobb testméretű kutyának meg se kottyan a hideg időjárás, még akkor sem, ha lakásban tartják őket.

Séta közben intenzíven mozognak, így nem lehet túl nagy probléma, a másik része pedig az, hogy az évek során hozzászoknak a téli viszonyokhoz.

Fotó: markingourterritory.wordpresss.com

Télen a felsózott utak mennyire okozhatnak gondot a kutyáknak?

Baj szokott lenni a sózással, mert ez kicsípheti, kimarhatja a kutyák mancsát. Kutyás boltokban kapható mancsvédő viasz, de egyszerű vazelinnel is lehet a védekezni ez ellen. A kistestű kutyáknak vehetünk kiscipőt, a hosszúszőrű fajtáknál - például a spánielnél-  pedig célszerű ilyenkor rövidebbre nyíratni a mancsukon a szőrt, mert a szőrükbe beleragadhat a jég, amit sétáltatás után ki kell szedni.

A hóval mennyire kell vigyázni?

A kutyák általában élvezik a havat, játszanak, hemperegnek benne, de ettől semmi bajuk nem szokott lenni. Amivel gondot okozhat  az az, amikor hógolyóval apportíroztatják az ebet, ilyenkor bekapja, lenyeli a havat és bizony elő szoktak fordulni torokgyulladásos tünetek emiatt, de a hideg ivóvíztől is.

Kint és bent tartott kutyáknál egyaránt legyen a napi rutin része, hogy a hóban hempergős séta után töröljük szárazra a bundájukat, miután hazaértünk. De, ugye a farkasok az ősei a kutyáknak - persze aztán sokféle formát kialakított belőle az ember -, de alapvetően egy hidegtűrő fajról beszélünk.

Fotó: zastavki.com

A közösségi oldalakon egyre gyakrabban tűnnek fel olyan grafikonok, amik a kis-, közepes- és nagytestű kutyák hőtűrő képességét mutatják. A legtöbbnél a -15 Celsius fok körüli hőmérséklet már az életveszélyes kategóriának számít. Mennyire hihetünk ezeknek a grafikonoknak?

Ezeknek lehet némi realitás alapja, ezekhez lehet igazodni, de amelyik kellően szoktatva van és betartják a feltételek, akkor nem lehet gond. Viszont egy extrém hidegnél azért már nagyon oda kell figyelni egy nagyobb kutyára is. De vannak olyan kutyák, amelyeknél ez sem okoz gondot, ilyenek az északi, a kaukázusi, vagy a szánhúzó kutyák. Kaptunk már éjszaka olyan telefont, hogy: "Úristen a havon fekszik a kutyám!" Végül kiderült, hogy egy husky-ról van szó, és ez egy természetes dolog. A sarkvidéki kutyáknak ez az optimális körélmény, nekik sokkal inkább a nyárral vannak gondjaik.

Fotó: GoPetplan.com

Szombathelyi Állatkórház


Cím: Szombathely, Bartók Béla Krt. 9/B
Telefon: 06/94/310-034
E-mail: allatkorhaz@upcmail.hu
Honlap: http://allatorvos-szombathely.hu

Fotó: Bodorkós Máté

 

közösség

további frisss

lap tetejére