Milliárdokkal megspékelt hatalmas fejlesztési hullám indul Szombathelyen idén

friss.hu fotó: Hornyák Emőke • 2017. január 05., csütörtök •
De 2020-ig is sok újdonsággal szembesülhetünk majd városszerte. Az első 8 milliárdos EU-s forrás már megérkezett.

Fontos kiemelni, hogy hat éve nincs adóssága a Szombathelynek, minden eddigi és jövőbeli fejlesztés saját forrásból, európai uniós segítséggel, továbbá kormányzati támogatással valósul(t) meg. „Soha nem voltunk még ilyen helyzetben, mint most, amikor ilyen fejlesztési lehetőségek előtt állunk” – mondta Puskás Tivadar polgármester a sajtótájékoztatón.

Most éppen 8,2 milliárd forint érkezett a városháza számlájára a TOP-fejlesztések miatt. De mi is az a TOP? Nem először foglalkozunk a Területi Operatív Program (a továbbiakban TOP) fejlesztéseiről, hiszen az európai uniós forrás több milliárd forint fejlesztési pénzt hoz Szombathelyre. A TOP által 2017-ben számos pozitív változás lesz észrevehető majd a városban, de ez a projekt messze túlmutat az idei éven, egészen 2020-ig élvezhetjük áldásos hatását.

Illés Károly alpolgármester hozzátette, az elmúlt két évben a Városfejlesztési Kft.-vel együttműködve készítették elő azokat az alapokat, amiktől most elindulhatnak tervezések, kivitelezések, építések. Molnár Miklós alpolgármester pedig megerősítette, megérkezett a 8 milliárd forint az önkormányzat számlájára, és hozzátette, a város gazdasági helyzete stabil, a város költségvetését 2016-ra nézve "pozitív nullával" fogják zárni.

A 2017-es TOP tervek a következőek, amik közül számos csak idén indul és később fejeződik be. Összesen 17 milliárd fejlesztési pénzt kap a város az EU-tól.

2017-ben induló beruházások, fejlesztések:

Bölcsőde fejlesztés: Csodaország (nyílászárók cseréje, tetőszigetelés, főzőkonyha felújítása, gyermekcsoportok, fürdők és öltözők felújítása, homlokzati hőszigetelés), Bokréta (csatorna cseréje, felújítása, tetőszigetelés, komplex akadálymentesítés, homlokzati hőszigetelés), Százszorszép (fűtéskorszerűsítés, tetőszigetelés, gyermekcsoportok, fürdők, öltözők és folyosó burkolatok felújítása, folyosót érintő nyílászárók cseréje, homlokzati hőszigetelés).

Óvoda fejlesztés: Aréna (komplex felújítás), Benczúr (épület víz- és hőszigetelése, nyílászárók cseréje, tornaszoba kialakítása), Gazdag Erzsi (tornaszoba kialakítása), Mesevár (kerítés építés), Szivárvány (külső homlokzat és tetőszigetelés), Vadvirág (könnyűszerkezetes épület tetőszerkezetének teljes felújítása és hőszigetelése), Mocorgó (fűtéskorszerűsítés), Hétszínvirág (homlokzati hőszigetelés, lábazati felújítás, fennmaradó nyílászárók cseréje, tető víz- és hőszigetelése, épület energiahatékonyságának növelése), Micimackó (nyílászárók cseréje, tető- és homlokzati hőszigetelés, fűtési rendszer korszerűsítése), Margaréta (homlokzati hőszigetelés, fűtési rendszer korszerűsítése). A bölcsöde és óvoda fejlesztések összege megközelítőleg 1,1 milliárd forint. 

- Egészségügyi intézmények, AGORA, Neumann János Általános Iskola energetikai korszerűsítése még idén megvalósul 1,7 milliárd forintból. 

- Szombathely bel- és csapadékvíz védelmi rendszerének fejlesztése

Új egészségügyi alapellátó központ kialakítása a Markusovszky utca 8. alatt, amelynek eredményeként egy helyen összpontosul Szombathely egészségügyi és fogászati alapellátása 700 millió forintból valósul meg. Bővebben itt írtunk a témáról. Illés Károly hozzátette, hogy ennek a munkálatai még idén tavasszal elkezdődnek.

- Megvalósul a szociális városrehabilitáció II. üteme 445 millió forintból.:25 darab szociális bérlakás felújítása, komfortosítása, az Alsóhegyi út - Nagyvárad utca - Brenner Tóbiás körút közpark fejlesztése, Szalézi tér sétányának felújítása, Jáki út - Jászi Oszkár utca által határolt köztér megújítása, buszöböl kialakítása a Brenner János Általános Iskola és Gimnázium előtt, Szigligeti Ede utca, Táncsics Mihály utca - Brenner Tóbiás körút közötti szakasz teljes felújítása, Nárai u. 1. sz. alatti ingatlan felújítása, Evangélikus Kápolna felújítása, Szalézi templom lépcsőfelújítása. akadálymentesítése.

- Útfelújítás, csapadékvíz elvezetés  800 millió forintból valósul meg: 1. Dózsa Gy. utca a Kálvária utcától a Magyar L. utcáig tartó szakaszának felújítása 2. Jókai utca a Kálvária utcától a Gagarin utcáig tartó szakaszának a felújítása 3. Újvilág utca a Rumi úttól a Körmendi útig tartó szakaszának a felújítása. Csapadékvíz elvezetés kiépítése. 4. Ernuszt Kelemen utca a Dolgozók úti körforgalomtól az Aranypatak hídjáig tartó szakaszának a felújítása Csapadékvíz elvezetés kiépítése. 5. Márton Áron utca felújítása a 78. sz. ingatlan és a Kilátó utca közötti szakaszon. Járdaépítés a Kilátó utca-Márton Áron utca, valamint az Ernuszt Kelemen utca- 78 sz. ház között. Csapadékvíz elvezetés kiépítése, ill korszerűsítése. 6. Vépi út a Zanati úttól a 86-os körforgalomig tartó szakaszának a felújítása. Csapadékvíz elvezetés kiépítése. 7. Sugár út 2480. hrsz-ú ingatlanon a Horváth Boldizsár körúttól az Eperjes utcáig tartó szakaszának a felújítása.

- A Sárdi-ér úti terület alapinfrastruktúrájának kiépítése

További TOP-fejlesztések Szombathelyen:

Vásárcsarnok felújítása (1,6 milliárd forint)
Útfelújítások városszerte (közel 1 milliárd forint) – Hozzá kell tennünk, hogy ez plusz útfelújítási program, nem ugyanaz, amit a közgyűlés legutóbb megszavazott.
Sportliget fejlesztése (1 milliárd forint)
- A volt EPCOS területének rendbetétele (1 milliárd forint)
- Kerékpárutak fejlesztése, közbringa program kiépítése
- A foglalkoztatás bővítése (1 milliárd forint)
Északi ipari terület fejlesztése (500 millió forint)

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére