Mikor jön el a pillanat, amikor érdemes munkahelyet váltani?

Szerző: Boros Patrícia Fotók: degconsulting.net • 2016. augusztus 24., szerda •
Mennél is, meg maradnál is. Ismerős a szitu? Itt egy kis segítség.
Mikor jön el a pillanat, amikor érdemes munkahelyet váltani?

Egy ideje már nem érzel elég motivációt magadban, esetleg gyomorgörccsel mész be minden nap dolgozni? Ha igen, biztosan felmerült már benned, hogy munkahelyet kéne váltanod. De ez nem is olyan egyszerű ugye? Összegyűjtöttünk néhány olyan szituációt, amik közül ha akár egyik is jelen van az életeben, akkor érdemes más állás után nézned.  

Abszolút nem köt le

A jó munka az, ami minőségien kitölti az ember életének egy részét. Persze nem arról van szó, hogy csak és kizárólag a munkának kell élni, viszont ha belegondolsz, rengeteg időt töltetsz a melóhelyeden. Egyenesen magadat szívatod le azzal, ha olyan munkát végzel, amibe nem tudsz belemerülni. Ha egyáltalán nem érdekel, mindig csak húzod a szádat vagy nem mész be legalább néha napján örömmel dolgozni, akkor minél hamarabb kezdj el másik "dolgozda" után nézni!

Orbitális seggfejek a kollégák, fagyos a hangulat

A nagyobb együttműködést igénylő munkáknál fontos a jó munkahelyi légkör. Ritka, hogy az ember mindekivel lepacsizik, de ha azt látod, hogy kiközösítenek, sőt, ezt meg todják egy kis fúrással és szemétkedéssel, akkor az komoly stresszfaktor lehet a hétköznapokban, illetve a munkától is jelentős energiákat vonhat el a konfliktusok kezelése.  

Béremelésről még csak nem is álmodhatsz

Tegyük fel, hogy évek óta dolgozol a cégnek, szorgalmasan a jobb fizetés reményében. Azt látod, hogy az árak csak mennek fel a boltban, a te fizud meg egyre hamarabb elfogy. Hiába kérsz fizetés emelést, nem kapsz. Nos, bármennyire is kihívást jelent vagy nagy presztízsű egy munka, azért lássuk be, a megélhetés fontosabb. 

Egyfolytában cs*szeget a főnök

Igen, ez is lehet egy sarkalatos pont, amikor végül elönti az agyadat a sz@r és alig bírod visszafogni magad, hogy ne csapj oltárni nagy balhét. Lássuk be, nem lehet huzamosabb ideig olyan munkahelyen dolgozni, ahol ki vagy téve például a folyamatos megalázásnak. Ez hatalmas feszkót okozhat benned, ami kihat a munkádra plusz, akár egészségügyi problémákhoz is vezethet. Másrészt ebben a harcban eleve vesztésre vagy ítélve. Ha ez a szitu, akkor jobb dobbantani.

Előrelépés? Ugyan már!

Előfordulhat, hogy évekig dolgozol valahol ugyanabban a pozícióban, de az adott cégnél a szakmai tovább lépésre esély sincs. Bár vannak, akiknek inkább a rutin és a monotonitás jön be, de ha te inkább valami kreativabbra vágysz vagy szeretnél új területeket felfedezni, akkor érdemes elkezdeni nézegetni az állásajánlatokat.

Tanulási, továbbképzési lehetőség zéró

Sajnos most már vége azoknak az időknek, amikor ugyanabból a tudásból évtizedekig simán meglehet élni. Olyan világot élnünk, amikor rugalmasan kell kezelni a változásokat és minél több tudást magukba kell szívni ahhoz, hogy találjunk egy viszonylag elfogadható helyet magunknak a munkaerőpiacon. Ráadásul vannak olyan szektorok - például az informatika vagy az online marketing - ahol napi szinten kell követni a változásokat. Ha azonban a munkaadó nem fordít pénzt a dolgozók képzésére, versenyhátrányba kerül csakúgy, mint az alkalmazottjai. A másik fontos szempont, hogy milyen lehetőségeket biztosítanak a cégnél nyelvtudás fejlesztésére. Mert ha a vezető nem finanszírozza ezt, akkor saját erődből kell megtenned és az nem olcsó mulatság. 

Lehet, hogy bedől a cég

Sok vállalkozás küzd manapság nehézségekkel. Ha cégednél beindult a leépítési dömping, ha csúszik a havi bér kifizetése, érdemes egy jobb helyzetben levő munkaadóhoz igazolnod.

 

 

 

 

közösség

további frisss

lap tetejére