Migráns-keresést tartottak egy kamionos ügyességi versenyen

Tóth Eszter Fotó: magyarkroki.com • 2016. október 05., szerda •
A sofőrök szerint hasznos volt a gyakorlat.

Nemrég nagy port kavart a médiában, hogy a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete – NiT Hungary és az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága  által szervezett kamionsofőr- versenyen „migráns -keresés” volt az egyik feladat. Az újságírók ezt „elmebajként” emlegették, és felháborítónak találták, hogy ilyen jellegű feladatot kellett a kamionosoknak megoldani. Mi most nem laikusokra hagyatkozunk a kérdésben, több éves tapasztalattal rendelkező nemzetközi sofőröket kérdeztünk meg, hogy szerintük van-e létjogosultsága egy ilyen feladatnak egy kamionos ügyességi versenyen.

A feladat életszerű

A megkérdezettek mindegyike egyetért azzal, hogy ez egy valós probléma, és igenis hasznos dolog teszteltetni ezt a tudást a résztvevőkkel.

„Ez egy nagyon életszerű dolog. Jó, ha tisztában vannak a kamionosok azzal, hogy hogyan kell átnézni az autót. Hiszen hiába vannak különféle tesztek a határon - például röntgen, kutyák - a kamionokat csak véletlenszerűen szűrik. Ha pedig fenn marad valaki, akkor a kamionost veszik elő” – mondja Árpád.

„A KRESZ kimondja, hogy a sofőr kötelessége megakadályozni, hogy illetéktelen személy felmenjen a raktérre. Ebben az is segíthet, hogy a sofőr kéri az ellenőrzést, de ilyenkor akár az árut is leszedethetik vagy újrarakathatják. Ezzel pedig megy az idő”- osztotta meg Gábor a tapasztalatait. „Leginkább ez a probléma Calais-nál fordul elő, de ott nagyon. Alapból ez egy rossz angol törvény következménye, de borzalmasan megnehezíti a kamionosok életét. Főleg, hogy a potyautas után járó büntetést neki kell vállalnia” – mondja Tibor, aki sokat jár a szigetországban. „Aki találkozik velük, az igenis legyen felkészült, mert a speditőr több ezer kilométerről sok mindent nem tud tenni. A sofőrnek kell megoldania a problémákat” – foglalta össze röviden Péter.

Kreatívak a bújócskában

A migránsok rendkívül ügyesek az elbújásban és újabbnál újabb technikákat fejlesztenek ki. A megkérdezett sofőrök beszámoltak arról, hogy találtak már potyautast a raktérben, a raklaptartóban, a rakomány között, a pótkeréknél vagy a platón. Bevett szokás, hogy kivágják a ponyvát, ezzel megrongálva a szerelvényt. 

Fotó:20minutes.fr

„Ez azért is bonyolult, mert még szerencse, hogy ha élve találják meg. De abba bele sem merek gondolni, mi történik, ha mondjuk a nyomorultat összenyomja a rakomány…” – vetette fel a problémát Áron.

József egy sztorit is megosztott velünk ezzel kapcsolatban.

„Valahogy sikerült két potyautasnak elbújnia a raktérben, én ugye nem tudtam róluk. Egyszer csak feltűnt, hogy egy személyautó követ, le akar szorítani. Kiderült végül, hogy figyelték a migránsokat, de én nem arra mentem, amerre ők gondolták, úgyhogy leszedték őket a kocsiról. Gondolom a kikötőben felrakták őket egy másik kamionra.”

Nem új keletű probléma

Ami furcsa lehet, hogy ez a probléma már évek óta fennáll, mégis csak most került be ez a feladat a versenybe. A kamionosok ettől függetlenül hasznosnak tartják.

„Legalább felhívják a figyelmet erre a dologra, meg arra, hogy mi mennyit szenvedünk emiatt. Legyen csak hírverés!” – osztotta meg a gondolatait András.   

Tény, hogy a „migráns-keresés” kissé bicskanyitogató megfogalmazás lehet napjainkban, mivel bárki után, aki illetéktelenül felmászik a kamionra, büntetés jár. Azonban a probléma valós, és érdemes foglalkozni vele, akár ilyen módon is.

 

közösség

további frisss

lap tetejére