Migráció és Európai Unió: merre mutat a célkereszt?

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2017. június 09., péntek •
A bevándorlókat nagyon nehéz integrálni, német becslések szerint ugyanis egynegyedük analfabéta – hangsúlyozta dr. Schöpflin György azon az előadáson, melynek csütörtök este az ŐrvidékHáz adott otthont.
Migráció és Európai Unió: merre mutat a célkereszt?

A 77 esztendős történész-politológus, egyetemi tanár nem először volt vendége az ŐrvidékHáznak. Schöpflin György, az Európai Parlament képviselője, aki egyébként 1950-2004-ig az Egyesült Királyságban élt, ez alkalommal a Polgári Egyesület Szombathelyért meghívásának eleget téve a migrációról, az Európai Unió hétköznapjairól, a magyar politika megítéléséről beszélt.

Az est vendégét Horváth Csaba, a Polgári Egyesület Szombathelyért elnöke köszöntötte, egyúttal meg is nyitotta a nagy érdeklődéssel kísért előadással egybekötött fórumot. Köszöntőjében visszautalt a június 2-i, trainoni megemlékezésen mondott beszédére.     

Elmúlt 97 év, de mit sem változott a magyarok helyzete a nagyvilágban. Miközben a bevándorlók százezrei, milliói árasztják el Európát, azt érezzük, hogy már a 3. Trianont kell megélni a magyarságnak – fogalmazott Horváth Csaba, majd azt mondta, hogy azért hívtuk meg az Európai Parlament magyar képviselőjét, hogy megtudjuk, Ő hogyan látja a helyzetet. 

Trianon 
Ma már nem az a probléma, hogy teljesen igazságtalan diktátum született 97 éve, hanem az, hogy 3,5 millió ember teljesen más állam polgára lett. Felébredtek a rokonaim és azt vették észre, hogy csehszlovákok lettek. Ez egy megalázó élmény volt. Nagyon erős volt a magyarok iránti ellenszenv. Egy elképzelés Miskolcot is Csehszlovákiába helyezte volna, de Vas megye nagy részét is Burgenlandhoz csatolták volna – kezdte előadását Schöpflin György. 

Az egységes EU legalább két Európából áll
Miért integrálja magát Európa? Azért, hogy megoldja a konfliktust! Amikor a volt szocialista országok beléptek az EU-ba, még teljesen más elvárások voltak, mint most. Az EU nyugati tagállamai nem értik meg, hogy miért vagyunk mások. Ha nem is volt jó a kommunizmus, de legalább stabilan fenntartotta a békét. Az EU-ban másképp gondolkodunk mi és még pár ország, mint a többség. Nehezen értjük meg mi is a franciákat, kiváló ugyan a konyhájuk, ám sok esetben nehezen érthető a cselekedetük, a politikájuk. 
A keleti országok problémája: a mi meglátásainkat a nyugati országok sok esetben később értik meg. Orbán Viktor miniszterelnök hamar felismerte, hogy a gazdasági világválság mit jelentett a magyarságnak. Az EU vezető rétege, az elit nem hajlandó elfogadni, hogy másként látjuk mindezt. Senki sem szereti, hogy egy relatíve kis ország miniszterelnöke mondja meg, hogy merre haladjon az EU. 

Migránsválság
A probléma akkor lett akut, amikor kirobbant a migránsválság. A bevándorlókat nagyon nehéz integrálni, német becslések szerint ugyanis egynegyedük analfabéta. Akkor, hogyan lehet integrálni őket egy modern gazdaságba? Sehogy! Olyan munka, amelyre annak idején a román, török, görög állampolgárok Németországba szegődtek, ugyanis már szinte nincs is. 1293 a magyar kvóta és mindenki migránsokról beszél, pedig a menekültek jelentős hányada gazdasági bevándorló.  

A három törvényjavaslat, amit nem fogad el az EU
10 fideszes és 2 KDNP-s képviselőként azzal szembesültünk, hogy az NGO-, a CEU-, és az átláthatósági jogszabály, mind három törvényjavaslat olyan olvasatot kapott, ami tűrhetetlen. Azok a képviselőtársaim, akikkel 4 szemközt lehet beszélgetni, a parlamenti vitán kikelve magukból ordítottak a magyar miniszterelnök jelenlétében. 
Pedig a jogállamiság egész jól működik, az EU szakbizottsága minden évben vizsgálja ezt, és az EU felső egyharmadába tartozunk. A kezdeményezés inkább a politikáról, mint a jogról szól. Valószínű, hogy a folyamat hamarosan leáll és a liberális baloldal és a szocialisták célkeresztje máshová mutat majd. A legkényelmetlenebb az volt, hogy a Néppárton belül is van egy kisebbség, amely a baloldal mellett szavazott. A máltai néppárti delegáció vezetője előre megmondta, hogy Magyarország ellen szavaz majd. Náluk egyébként ugyanazon álhírek jönnek le rólunk, mint Európa nyugati felén. A kérdés, hogy megtudjuk-e fordítani ezt a fajta hozzáállást? 

Fórum
Az előadást követő fórum során a menekültkvóta, a kerítés-építés a nyugat szemében visszatetsző  viselkedésünk, a Visegrádi Négyek és a bevándorlók ,,napidíja” is téma volt. 


A V4-eknek egyre nagyobb súlya van, bár úgy érzem, hogy a magyar miniszterelnök egyedül maradt egy kicsit, a másik háromnak sokkal jobban ki kellene állni hazánk mellett. Amennyiben a V4 együtt szerepel, ugyanazt mondja, akkor az blokkoló kisebbség is lehet. Orbán Viktor előreszaladt, sok mindent kimond, amit mások még nem mondanak, csak zárt ajtók mögött. A csehek soha nem mondták azt, hogy senkit nem fogadnak be, de valójában senkit nem fogadtak be. 

Elhangzott, hogy a migránsok napi 35 Eurót megkapnak Németországban, ugyanakkor ezt nem kapnák meg Lettországban, mert az szegényebb ország, hidegebb és sötétebb is van, mint nyugaton, ezért nem is akarnak odamenni, még százan sem. 

Schöpflin György azt is megfogalmazta, hogy nem túl optimista, de reméli, hogy az EU-ban, a nyugati néppárti kollégák hamarosan megértenek majd bennünket.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére