Mi már döntöttünk, ez a kedvenc sörünk!

T.A. Fotó: Hornyák Emőke • 2016. június 05., vasárnap •
Az avatott zsűri egyhangú véleménye alapján döntöttük el, hogy melyik a fesztivál söre az I. Savaria Sörfesztiválon. Megtudtuk, hogy a sörivásban is lehet komolyodni és már koccinthatnánk is a sörrel, valamint a kecske neve Olda.
Mi már döntöttünk, ez a kedvenc sörünk!

Nincs fesztivál, fesztivál söre nélkül, így jártunk az I. Savaria Sörfesztiválon is. Avatott zsűri kóstolta a gyümölcsöstől a keserű sörig a folyékony kenyerek több fajtáját is. Hende Csaba országgyűlési képviselő, Farkas Csaba, a szombathelyi ŐrvidékHáz igazgatója, valamint Gál Sándor igazgatóhelyettes volt az avatott zsűri, akik apró és megfontolt kortyokkal kóstolva végül eldöntötték, a választékból melyik is legyen a fesztivál söre.

Szó sem róla, nem volt könnyű feladat, hiszen mindegyik sörfajta kiváló a maga nemében, ráadásul majd mindenkinek más és más sör ízlik – mondta Farkas Csaba, a Frisss.hu által szervezett zsűrizésen. – Kezdetben jobbára mindenki az édesebb, lager sörök mellett teszi le a voksot, aztán az életkor előre haladtával inkább a kesernyésebb, pils típusok mellett marad – tette hozzá Gál Sándor.


Egyhangú döntést hoztunk a kóstolás végére, melynek során a gyümölcsösök mellett az úgynevezett hideg komlós, Kozel barna, Kozel világos, Dreher, búza és Pilsner Urquell söröket kóstoltunk és utóbbit hoztuk ki győztesnek – mondta a Frisss.hu-nak Hende Csaba. Hozzátette azonban, a fesztivál különlegessége a Kozel barna lett.
Nem igazán a sörösök táborát erősítem, inkább a könnyedebb fehér vagy rozé borokat kedvelem, de Szombathely ilyen nagy rendezvényén megkóstolom a sörösök finomságait – jegyezte meg az országgyűlési képviselő.

A zsűri tagjai elmondták, jó beszélgetéseket nem csak a borospohár, hanem a söröskorsó mellett is lehet tartani. Így került szóba Szombathelyen, hogy a Kozel hazájában Oldának hívják a kecskét, az ókori egyiptomiak söre áztatott kenyérből készült datolyával ízesítve és arról is szó volt, hogy már a rómaiak is előszeretettel fogyasztották a folyékony kenyeret.

Talán a magyarok sörfogyasztási szokásai nem ókori eredetűek, az aradi hóhérok sörözése máig (vagy 150 évig) tartó frusztrációt okoz a sör szerelmeseinek, de egy biztos, ezen ital, jó minőségben történő, mértékletes fogyasztása is lehet gasztronómiai élmény – mondta Hende Csaba.
Az első sörfesztivál tapasztalatait lassan levonva elmondhatjuk, a sörpadok mellett – többször cserélődve - közel 15 ezer ember fordult meg a három napban, ami bíztató alapot nyújt arra nézve, hogy a megkezdett hagyományt folytatva jövőre megrendezzük a II. Savaria Sörfesztivált – jelentette ki Farkas Csaba és Gál Sándor.

kapcsolódó galéria


kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére