Mi is lennénk diákok. Hol? A Bercsényiben!

K.G. Fotó: Hornyák Emőke • 2015. október 06., kedd •
Több fejlesztés valósult meg az elmúlt időszakban a Bercsényi Miklós Általános Iskolában Szombathelyen. A gyerekek örömmel vették birtokba például az új öltözőket.
Mi is lennénk diákok. Hol? A Bercsényiben!

Egy fiú és egy lány tornatermi öltöző, zuhanyzó és WC szépült meg az intézményben több mint 3 millió forintból. Az öltözőket csőtörés miatt rakták rendbe a szakemberek. Kicserélték a víz nyomó-és lefolyóvezetékeket, a fal- és a padlóburkolatokat, a gépészeti berendezéseket, a szanitereket, valamint az ablakokat és az ajtókat. Minden helyiséget átfestettek. A zuhanykabinokat újra építették, az ablakok elé pedig kívülről új védőrács került. A rekonstruálásnak itt volt már az ideje, hiszen a 32 éves iskolában igencsak elhasználódtak az öltözők. A sajtótájékoztatón a folyosókon haladva felidéztük régi, általános iskolás emlékeinket. Az új öltözőkben bizony mi is szívesen készülődnék a mozgásra.

Itt még nincs vége a felújításoknak, ugyanis a történelem szertárból mozgássérült pihenőszobát alakítottak ki. Ide építettek egy mozgássérültek által használható akadálymentes zuhanyzót és mosdót is. Azok a gyerekek, akik egész nap kerekesszékben ülnek, most egy kórházi ágy biztosításával kinyújtózhatnak, pihenhetnek. Ez a beruházás 570 ezer forintból valósult meg.

A tetőn is jártunk ám! Ide napelemes rendszert telepítettek (100 darab napelemet szereltek fel) - ez az önkormányzat teljes támogatásának köszönhető. 25000 kWh energiamennyiséget termelnek évente, ezzel biztosítják a megfelelő elektromos áram szükségletet. Az áram egy inverteren keresztül az elosztószekrénybe jut, majd onnan az intézmény belső hálózatába. (Túltermelés esetén az áramszolgáltató megvásárolja vagy valahogy visszaadja az önkormányzatnak.) A napelemeket egyébként a lapos tetőkön alumínium tartószerkezetre erősítve helyezték el. Fokiné Rácz Ilona igazgató elmondta: ez egy nagyon jó rendszer, hiszen az iskolában rengeteg elektromos készülék van, ezért magas a fogyasztás - például a száznál több számítógép miatt.

Az intézmény vezetőjét a jövőbeni tervekről is megkérdeztük: jó lenne az udvart új térkővel ellátni, mert így nem akadálymentes. Emellett a kézi- és a kosárlabdapálya is kaphatna egy új réteget.

Az iskola mintegy 500 diákja örülhet a felújításoknak.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére