Technikai fejlődés: UHAC, az új csodafegyver

blikk.hu-cnn.com • 2014. július 27., vasárnap •
Mi az? Egy komp? Egy halászhajó? Egy túlméretezett óceánjáró? Egyik sem: ez a bizarr szerkezet az amerikai hadsereg legújabb fejlesztése: egy kétéltű, tengeren is mozogni képes tank, amely katonák földi és vízi szállítására tervezett páncélozott harcjármű. Az Ultra Heavy-lift Amphibious Connector, röviden UHAC jelentősen megkönnyíti az amerikai tengerészgyalogosok dolgát, hiszen nem kell majd bajlódniuk azzal, hogyan dobják át vízi egységeiket a szárazföldre, az UHAC mindezt egyben megoldja.
Technikai fejlődés: UHAC, az új csodafegyver

A hadi járművet már ki is próbálták, a prototípussal a múlt héten Hawaii mellett gyakorlatozott az amerikai hadsereg, a USS Rushmore hajóról szállítottak katonákat a szigeten lévő egyik kiképzőtáborba és vissza. A próba tökéletesen sikerült, pedig az UHAC prototípusa jóval kisebb annál, mint amit majd élesben fognak használni. Az igazi kétéltű tank 25 méter hosszú és 10 méter magas lesz, és 200 tonnányi rakományt, azaz akár három páncélozott tankot tud majd egyszerre szállítani. Negyven kilométer/órás sebességével akár három méter magas hullámokkal is könnyedén megbirkózik majd – írta a CNN. 

Az UHAC sikerének titka az uszonyszerű lapát, amelyet szilárd habból állítottak elő a mérnökök. Ez nemcsak a vízen tudja hajtani a járművet, hanem anyagának hála a szárazföldön is, ott ugyanis a tankok lánctalpaihoz hasonló alakot vesz fel, és még a homokon vagy a mocsáron is könnyedén áthalad. Ráadásul szinte észrevétlen, a bemutatón egy kátrányos úton haladt végig, nyom nélkül. 
– Évekig tartott a fejlesztés, amelybe tavaly már a ten­ge­részgyalogság labo­ra­tó­riuma is beszállt – mesélte dr. Frank Leban, a tengerészeti kutatóintézet munkatársa. – Most azt vizsgálják, hogyan tudják bevetni a járművet éles helyzetekben – tette hozzá a kutató. 

Bár a prototípus nem páncélozott és nincsenek rajta fegyverek, a végleges modellről természetesen ezek sem 
hiá­nyozhatnak majd. 

közösség

további frisss

lap tetejére