Leáldozott a csillaga a kétezres évek legnagyobb találmányának

Frisss/asva - fotó: pixabay, daily mail • 2017. augusztus 15., kedd •
Úgy fest, hogy az utolsókat rúgja a torrentezés, ez pedig globális változást hozhat a szerzői jogokért harcolók és az internetszolgáltatók életében is.
Leáldozott a csillaga a kétezres évek legnagyobb találmányának

Hosszú évek óta tart egy láthatatlan háború, amely a szerzői jogvédő szervezetek és az internetezők közt dúl. A világhálónak köszönhetően ugyanis csak pár kattintással és stabil nettel a legújabb zenéket és filmeket tölthették le az emberek. Ennek azonban a szakma, és a jogvédők sem örültek, hiszen több millió dolláros kárt okoztak a felhasználók.

Nem véletlen indítottak hadjáratot a torrentportálok ellen, amelyek tartalmat nem tároltak, azonban a kiszolgálásban óriási szerepük volt. Hazánkban több nagyobb szerverteremre is lecsaptak az utóbbi 10 évben a hatóság munkatársai. Legutóbb a majomparádé névre keresztelt torrentoldal miatt kellett súlyos pénzeket fizetniük az oldal üzemeltetőinek.

A The Pirate Bay ellen indított hadjárat végén úgy fest, hogy körvonalazódik a jövő. Ugyanis a szerzői jog megsértésének minősülhet a torrentportál szolgáltatása és működtetése is. Ez a döntés pedig nem csak egy országra vonatkozó döntés, hanem az unió egész területére, hiszen ezt az Európai Bíróság mondta ki a nyár elején.

Ennek értelmében Hollandiában két internetszolgáltatót már kötelezték a Pirate Bay elérésének blokkolását. A Stichting Brein nevű, szerzői jogvédelemmel foglalkozó alapítvány keresete tehát célt ért, így precedens értékűnek tekinthető az ügy.

A valós és magas kockázat miatt nem éri meg tehát torrentoldalakat üzemeltetni. Ez pedig az internetszolgáltatók életét is megnehezíti, hiszen elveszti vonzerejét a hatalmas le-, és feltöltési sebesség. Bár a teljes képhez tartozik az is, hogy a torrentezés előtt is létezett filecserélés - igaz akkor még DC-n (nyílt forráskódú fájlmegosztó szoftver - a szerk.) töltötték le az emberek a nekik tetsző zenéket, filmeket.

közösség

további frisss

lap tetejére