Mesebolt Bábszínház: premier előtt és gondok között

szróbert • 2014. április 24., csütörtök •
A Mesebolt Bábszínház tíz szereplővel, sajátos feldolgozásban, sok humorral mutatja be, illetve emeli kortárs közegbe Andersen klasszikus meséjét. A harmadik hableány című előadás bemutatója április 27-én, vasárnap 16 órakor, az MMIK színháztermében lesz. A darab korosztályos, a készítők 6 év feletti gyermekeknek ajánlják.
Mesebolt Bábszínház: premier előtt és gondok között

A frisss.hu újságírójaként premier előtti sajtóreggelin vettem részt, ahol - kollégáimmal együtt - lehetőségem volt találkozni, beszélgetni a Mesebolt Bábszínház alkotóival, rendezőivel, s néhány részletet is bemutattak új előadásukból. A harmadik hableány című előadásról Kovács Géza színházigazgató azt mondta nekem, hogy ,,ha az eredeti Andersent olvassa az ember, ahhoz képest más lesz a Mesebolt Bábszínház vasárnapi premierje, azonban az alaptartalmában, gondolat- és érzelemvilágában nem." 
Markó Róbert és Tengely Gábor darabja nem túl vidám, néha szomorú, néha ironikus, néha humoros. Mi ezeket a rétegeket próbáltuk komolyan venni és ehhez felnőttként, érett nézőként kezeljük majd a közönséget, a gyerekeket. Nagyon izgalmas, jó előadásnak nézünk elébe. Ha az átlag várakozással tekintünk a darab elé, akkor csalódni fogunk, ha viszont Andersenként tekintünk rá, akkor közelebb állunk majd hozzá - tette hozzá kérdésemre válaszolva Kovács Géza, a Mesebolt Bábszínháza igazgatója.

Bizonyos kérdéseket nem lehet megkerülni, s ezek mind-mind előjönnek az anderseni mesékben - hallgatom a darab rendezőjét, Tengely Gábort, aki 2007 óta már nem először dolgozik vendégrendezőként Szombathelyen. A rendkívül jó humorú művész jelenleg Győrött rendez, ő a Vaskakas Bábszínház főrendezője. 
Tájékoztatójában Tengely Gábor kijelentette, hogy mindent el lehet érni, de mindennek ára van. Ez a mese egy csodaszép boldogtalanságról szól majd - tudtam meg a frisss.hu médiamunkásaként, majd abba is beavattak, hogy annak ellenére, hogy nagyon sokat játszanak, rengeteg próbán vannak túl, mégis mindig sikerül rengeteg humort belevinni a történetbe. 
Aztán még őszintébbre váltottak a művészek, a színház igazgatója, Kovács Géza, és a darab rendezője, Tengely Gábor is megfogalmazta: Annak ellenére, hogy iszonyúan méltatlan körülmények között dolgozik a színház, mégis óriási produktumot rakott le eddig a Mesebolt társulata. 
Nagyon oda kellene figyelni erre a kulturális szentélyre, mely jövőre már 20 esztendős lesz. Hiszen egyelőre arra sincs megoldás, hogy – a nagy esőzések miatt – leomló mennyezetet megjavítsák. A jövőt illetően betartható és érvényes döntésnek kellene születni belátható időn belül. Sajnos úgy látjuk, hogy egyelőre nincs szándék a realizálható tervek megvalósításához. Noha kértük az épület földszinteójét is, egyelőre semmilyen hatást nem értünk el - folytatták a gondjaik sorolását. 

Aztán hamar váltottak, a gondjaik mellett a művészetükbe is betekintehttünk, a sajtótájékoztató után ugyanis három rövid jelenetet mutattak be a darabból. Egy szöveges és kettő szöveg nélküli jelenetet adtak elő, és ezzel nekem, többszörös gyakorló szülőnek már be is bizonyították, hogy érdemes lesz vasárnap eljönni a premierre, mert ilyen még nem volt. 
A Mesebolt Bábszínház tagjai bíznak benne, hogy a darab izgalmas lesz, mind a gyermekek, mind a felnőttek számára. A harmadik hableány bemutatója április 27-én, vasárnap 16 órakor lesz, a színházteremben. A mese korosztályos, 6 év feletti gyermekeknek ajánlott.  
 

közösség

további frisss

lap tetejére