„Menstruációs görcsök gyógyszerek nélkül is oldhatóak” – Békés Gabriella, szombathelyi Aviva módszer oktatóval beszélgettünk

Szerző: Boros Patrícia - Fotó: Bodorkós Máté • 2017. április 29., szombat •
Mielőtt fájdalomcsillapítóhoz nyúlnál, próbáld ki ezeket a gyakorlatokat!
„Menstruációs görcsök gyógyszerek nélkül is oldhatóak” – Békés Gabriella, szombathelyi  Aviva módszer oktatóval beszélgettünk

A fájdalmas görcsökkel járó menstruáció nagyjából minden negyedik nőt érinti. Ilyenkor hajlamosak vagyunk egyszerre gyógyszer után nyúlni, pedig létezik sokkal egészségesebb módja is, hogy megszűntessük a kínzó fájdalmat. De mivel előzhetjük meg a leghatékonyabban a görcsök kialakulását? Ebben volt segítségünkre Békés Gabriella, szombathelyi sportoktató, aki már évek óta Pilatest, jógát és Aviva tornát tart a városban.

Mi az AVIVA és mire jó?

A különleges tornát Aviva Gabriella Steiner fejlesztette ki, aki olyan gyakorlatok után kutatott, amik kedvező hatással lehetnek a női ciklusra. Az évek során egyre több mozdulatot fűzött össze, így jöttek létre komplex gyakorlatsorok.

„Az Aviva több szinten hat, serkenti például a vér- és a nyirokkeringést, pozitív hatással van a belső elválasztású mirigyekre, a hipofízisre. Ezáltal célzottan hat a női belső nemi szervekre is, mivel felserkentett vérkeringés által több oxigén, tápanyag és hormon jut ezekhez a szervekhez. Sőt, azokat az idegrostokat is ellátja vérrel, amelyek szükségesek a belső női szervek működéséhez. Emellett megerősíti a méh izomzatát, a csontrendszert, a kötőszöveteket” – mondta el Gabriella.

A torna bizonyos gyakorlataival nem csak a menstruációs ciklus rázható helyre.

„Ez a módszer serkenti az ovulációt, a termékenységet, növeli a libidót, elősegíti a várandósság utáni kondíció helyreállítását, javítja a közérzetet, de megszünteti a klimax tüneteket is” – tette hozzá.

Ahhoz azonban, hogy a menstruációs görcsök elébe menjünk, pontosan meghatározott ritmusban  kell elvégeznünk a speciális gyakorlatsort, mely alapvetően 18 alapgyakorlatból áll. Az alábbi mozdulatokat kell többször ismételnünk 8-10 percig,  a várható menstruáció előtt 3-4  nappal az alapgyakorlat sor mellett. Ha nincs erőteljes hormonális probléma a fájdalmas ciklus hátterében, akkor már ez a pár gyakorlat is hatásos lehet.     

A módszer tanulásával kapcsolatban fontos megjegyeznünk, hogy ha már babára készülsz ezeket a gyakorlatokat másképp kell alkalmaznod, mert az előbbinél természetesen nem a menstruáció könnyebbé tétele- meghozatala a cél, ezért javasolt, hogy a mozdulatokat képzett oktatótól sajátítsd el!  

Íme:

A gyakorlatot mindkét oldalra végezd el:

A gyakorlatot mindkét oldalra végezd el:

A gyakorlatot mindkét oldalra végezd el:

A gyakorlatot mindkét oldalra végezd el:

közösség

további frisss

lap tetejére