Megújulnak a Vas megyei Kormányhivatal épületei

Szita Róbert • 2016. december 05., hétfő •
Egymilliárd forintos forrásból történik meg a Vas megyei Kormányhivatal épületeinek energetikai korszerűsítése, mindez jelentősen hozzájárul a területi közigazgatás modernizációjához – hangzott el a Megyeházán, ahol dr. Kovács Zoltán államtitkár és Harangozó Bertalan kormánymegbízott tartott sajtótájékoztatót.
Megújulnak a Vas megyei Kormányhivatal épületei

Az országos projektről dr. Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára elmondta, hogy nemzeti energiahatékonysági cselekvési terv készült, mely 2020-ig határozza meg a szükséges intézkedéseket. 

Az államtitkár a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) különböző prioritásai között említette a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodásról szóló, a települési vízellátás, szennyvízelvezetés és tisztítás, szennyvízkezelés fejlesztéséről szóló, a hulladékgazdálkodással és kármentesítéssel kapcsolatos fejlesztésekről szóló, a természetvédelmi és élővilág-védelmi fejlesztésekről szóló és végül az energiahatékonyság növeléséről, a megújuló energiaforrások alkalmazásáról szóló prioritást. Ez utóbbira 296 milliárd forintot költenek a rendelkezésre álló, összesen 1161 milliárd forintos büdzséből. 

Hazánkban az épületek 80%-a nem felel meg a hőtechnikai követelményeknek. A 2015-ben lezárult programban 14,5 milliárd értékben újítottunk fel több, mint száz épületet, ezen belül Vas megyében 2 épületre, elsősorban a szigetelésre, a nyílászáró-cserékre, és a hőszivattyúk alkalmazására költöttünk több, mint 300 millió forintot. Az új etap során országosan 237 ingatlanra 20 milliárd forintot fordítunk – hangsúlyozta az államtitkár, aki szerint a beruházások jót tesznek az önkormányzatokkal, mert az épületek városképileg is új külsőt kapnak, emellett éves szinten több millió forint üzemeltetési költséget is megspórolhatnak.  

Harangozó Bertalan kormánymegbízott a Vas megyei Kormányhivatal épületeinek energetikai korszerűsítésének részleteit sorolta. 
A pályázati felhívás célkitűzéseihez illeszkedve a tervezett beruházások keretében sor kerül az épületek hőtechnikai adottságainak javítására a homlokzatok, alsó és/vagy felső zárófödémek hőszigetelése által. Minden esetben megtörténik a külső nyílászárók, ajtók, ablakok cseréje. A kiemelt cél az alacsony szén-dioxid kibocsátású, gazdaságos üzemeltetés megvalósítása. Ennek érdekében a pályázaton belül támogatott tevékenység a napelemes rendszer kiépítése és alkalmazása villamosenergia-termelés céljából. Ezen munkálatokat valamennyi ingatlan esetében elvégzik. Egyes ingatlanok vonatkozásában sor kerül a fűtési és használati melegvíz-rendszerek cseréjére, korszerűsítésére. A projekt előkészítése már 2015-ben elkezdődött, amikor a KEOP-7.14.0/15 kódszámú pályázati felhívás keretében 5 ingatlan (Szombathely, Sugár út 9., Zanati út 3., Wesselényi utca 7., Gagarin út 2. és Sárvár, Selyemgyár utca 2.) energetikai tanúsítványai és kiviteli tervei már elkészültek. A további 6 ingatlan esetében a tanúsítványok és a tervek jelen pályázat keretében készültek el – húzta alá a kormánymegbízott. 

A Megyeházán megtudtuk, hogy a beruházás során Vas megyében tizenegy helyszínen, összesen tizenkettő épület (5 Szombathelyen, 3 Sárváron, 1-1 Szentgotthárdon, Kőszegen és Celldömölkön) felújítása valósul meg, ezek közül a legjelentősebb a szombathelyi, Sugár út 9. szám alatti épület (a Népegészségügyi Főosztály székel itt – a szerk.) modernizációja.  

A Vas megye vonatkozásában 1 milliárdos keretösszeggel bíró projekt fizikai megvalósítása 2017 januárjában indul ütemezetten, és 2017-2018 során le is bonyolítják. 
Újságírói kérdésre válaszul elhangzott, hogy épületenként 1-25 millió forintig érhető el éves szinten üzemeletetői költség-megtakarítás. A projektet a hatályos közbeszerzési törvény előírásai szerint bonyolítják le, közben a helyi gazdaságot, lehetőleg a megyén belüli cégeket erősítik. 

közösség

további frisss

lap tetejére