Megújul a Sportliget

Szita Róbert Fotó: Hornyák Emőke • 2016. április 18., hétfő •
A városi zöldterületek fejlesztése fontos célja a szombathelyi városvezetésnek, ezért a Sportliget modernizációjára pályázati forrásból 1,155 milliárd forintot költenének.
Megújul a Sportliget

Már megírtuk, hogy a terület- és településfejlesztési operatív program keretében Szombathelyen is számos beruházást szeretne a városvezetés megvalósítani, ezek összesen 14 milliárd forintba kerülnének.
A zöldterületek fejlesztésének részleteiről nyilatkozó Puskás Tivadar polgármester elmondta honlapunknak, hogy a Sportliget fejlesztése jelentős nagyságú pályázati pénzből történik. 
Mintegy 1,155 milliárd forintnyi összegből igyekszünk a komplexum létesítményeit úgy fejleszteni, hogy minden szombathelyi, aki kimegy a sportligetbe – gyermektől az idős emberig – megtalálja a saját szórakozására, saját sportolására alkalmas területet – tette hozzá Puskás Tivadar.  

A Sportliget területén a projekt által több funkció is megújul, emellett újak is létrejönnek.  Kispályás labdarúgó pályákat, lábtengó-pályát, piknik övezetet alakítanak majd ki, de öltözőkkel ellátott teniszcentrum is létrejön. A központi teret alkotó épületekben öltöző, vendéglátó egység, valamint fedett nyitott - téliesíthető tér is helyet kap.


A több mint 1 milliárdból jut majd a felnőttek, serdülők, idősebbek számára kialakított szabadidős fitnesz és kalandparkra, az egyéb labdasportok űzésére alkalmas kosár- és röplabdapályára, a senior tornapályára, a szabadtéri tornateremre és a „kocogó kör”-re is. 

Az Arany-patakon keresztül átívelő híd teremt majd kapcsolatot a Csónakázó-tó övezettel, de a tervek szerint lesz a horgász tavon vízisétány, a személygépkocsik és az autóbuszok számára parkolókat alakítanak ki és végrehajtják a meglévő zöldterület rekonstrukcióját is. 

Megtudtuk, hogy a Sportliget modernizációjára vonatkozó pályázat várhatóan nem éri el a 100%-os támogatási intenzitást, mert a pályázati felhívás értelmében a támogatott tevékenységek egy része ún. állami támogatásnak minősülő jogcímen kaphat támogatást. Ezért költség-haszon elemzést (CBA) kell készíteni, melynek eredménye függvényében, annak támogató általi elfogadását követően kerülhet megállapításra a végső (100%-nál alacsonyabb) támogatási intenzitás. Amennyiben az adott tevékenységet illetően a támogatási intenzitás nem éri el a 100%-ot - a pályázati felhívás alapján – önrészt kell biztosítani. A támogatási kérelmek benyújtására egyébként május 17-ig van lehetőség. 

Puskás Tivadar a beruházási-fejlesztési tervekkel összefüggésben reményét fejezte ki, hogy minden szombathelyi sokat tesz majd a Sportligetben saját egészséges élete érdekében. A Sportliget modernizációja 2018-ban fejeződhet be, az előterjesztést április 20-án tárgyalja Szombathely Közgyűlése.   

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére