Megújul a Sportház (látványtervekkel)

Frisss • 2014. március 03., hétfő •
Idén nyáron 919 milliós beruházással megújul az AGORA Művelődési és Sportház! A már megszokott, és jól bevált funkciók mellett újakkal is bővül az intézmény. Az átadás várható időpontja 2015 július. Tekintse meg képgalériánkat is a látványtervekről!
Megújul a Sportház (látványtervekkel)

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatást nyert "A szombathelyi AGORA - Művelődési és Sportház területi multifunkcionális közösségi közművelődési központtá történő fejlesztése, átalakítása” című pályázattal. Az Új Széchenyi Terv keretein belül egy multifunkcionális közösségi közművelődési központot hoznak létre, mely az épület komplex megújításával, korszerűsítésével valósul meg.

A projekt összköltségvetése 919 millió forint: ebből az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege 685 millió forint, mely további 234 millió forint önkormányzati saját forrással egészül ki.

Az AGORA Művelődési és Sportház az elmúlt fél évszázadban a vasi megyeszékhely kiemelt rendezvényeinek meghatározó helyszíne lett - legyen szó akár kulturális-, közösségi-, társadalmi-, társasági- vagy sporteseményről.

A nyáron kezdődő projekt keretein belül olyan professzionális, akkreditált képzések is a Sporházba költöznek majd, melyekkel nem csak az oktatási-felnőttképzési, hanem a területi közművelődési tanácsadó funkciókat is integrálják működésükbe.

Az épület fejlesztésében érintett összterület mintegy 3000 m2. Az üzemeltetési költségek csökkentését várják a nyílászárók cseréjétől, az elavult gépészeti rendszer felújításától és energetikai fejlesztésétől. A beruházás részét képezi még a nagyterem belső korszerűsítése is, mellyel az akusztikai élmény jelentős fokozása is a cél.

A tervek szerint az MSH előcsarnoka megtelik élettel, hiszen ezt az „agorateret” a földszinten, és az emeleten is kisebb közösségi helyiségek veszik majd körül. Így az eddig a Fő tér 10. alatt működő AGORA – Központ, Művészetek Háza, és a Jászai Mari utcában található AGORA- Gyermekek Háza is beköltözik majd az MSH megújult épületébe. Kiállítási zónával, táncterekkel, ifjúsági-közösségi animáló terekkel bővül a komplexum.

Az új funkciók pedig minden esetben ráépülnek a népszerű elemekre. A későbbiekben is lesznek itt könnyűzenei koncertek, operett gálák, színházi előadások, és szalagavatók is. De lényeges különbség, hogy a ház egész nap nyitva lesz, információs rendszerekkel, állandó interneteléréssel. Kérdés esetén pedig az ott dolgozó munkatársak is rendelkezésre állnak majd.

Az intézmény megújulása nem csak Szombathely kulturális életében lesz jelentős, hanem hatással lesz a környező 40 település közművelődésére is. Szombathely fókuszponttal egy kulturális agglomerációs feladatot is ellátó multifunkcionális intézmény jön létre. Ezzel együtt több, mint 10 éven át tartó szakmai együttműködés is kezdődik a szombathelyi kistérséggel, többek között Véppel, és Csepreggel is. A megújult kulturális központ minőségi programokat, szolgáltatásokat, kulturális és közművelődési módszertani segítséget nyújt a környező települések és a térség számára is.

A kivitelezésben is a kontinuitásra törekedtek, hiszen annak idején Károlyi Antal Ybl-díjas építész tervezte az eredeti, 1963-ban átadott Sportház épületét. Most, jó fél évszázaddal később az ő fia, Károlyi István építész, vezető tervező felügyeli majd a munkálatokat.

A Parais Istvánt, az AGORA igazgatóját a Frisss Reggelben Jagodits Zsuzsi kérdezte a részletekről:

A projekttel kapcsolatosan bővebb információkat a www.szombathely.hu-n talál.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére