Megszépült a kőszegi Jurisics-vár

BB-KF • 2015. február 13., péntek •
Pénteken adták át a felújított Jurisics-várat Kőszegen. A munkálatok több évig zajlottak, a projekt 2010-ben vette kezdetét és 2014 decemberében zárult. A beruházás közel 1,2 milliárd forintba került, amelyet jórészt állami támogatásból fedeztek. A város életében mindenekelőtt a turizmus szempontjából volt fontos a felújítás.
Megszépült a kőszegi Jurisics-vár

Az elhatározás már 2006-ban megszületett, ugyanis  az önkormányzat ekkor döntött úgy, hogy szükség van a megújulásra.

A felújítás célja, hogy megduplázzuk a látogatók számát, ennek hatására a városban, a szálláshelyeken, és egyéb szolgáltató helyeken is nagyobb forgalomra számítunk és ez a gazdasági életre jótékony hatással lehet –  hangsúlyozta Huber László, Kőszeg polgármestere.

A másik cél az volt, hogy elválasszák a művelődési központot a vár azon részétől, amelyet a látogatóknak tartanak fenn. A vár akadálymentesítése is megtörtént, egy korszerű liftet építettek be. A lovagterem és az alatta található pince is megújult, így méltó helyszíne lehet báloknak, konferenciáknak. A civil szervezetek számára kialakítandó irodák munkálatai még tartanak.

A felújítás összköltsége 1 milliárd 182 millió forint volt, amelyből az önkormányzat 182 millió forint önrészt vállalt.

A hangulatos kisváros történelmi belvárosa, felújított terei rengeteg látnivalót és érdekességet kínálnak az ide látogató turistáknak. Gazdag történelméből kiemelkedik az 1532-es török ostrom, amikor a maréknyi várvédő Jurisics Miklós vezetésével visszaverte a százezres török hadsereg támadását. A megújult vár immár teljes pompájában fogadja a látogatókat, történelemkedvelő közönségét.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére