Megmutatjuk Vas megye legjobban működő cégeit

Frisss.hu - Fotó: Hornyák Emőke • 2016. november 05., szombat •
Igaz, minden nézőpont kérdése.
Megmutatjuk Vas megye legjobban működő cégeit

Csütörtökön debütált a TOP 100 Vas kiadvány 2016-os példánya, amiből megtudhatjuk, hogyan teljesítettek a Vas megyei cégek 2015-ben. Most megmutatjuk, hogy az egyes kategóriákat melyik 10-10 cég uralta az elmúlt évben, vagyis, hogy papíron mely vállalkozások a legjobb munkahelyek.

Nettó árbevétel

A LuK Savaria Kuplunggyártó Kft. vezeti ezt a listát a maga 231,2 milliárd forintos bevételével. Őket viszonylag szorosan követi a Delphi Hungary Autóalkatrész Gyártó Kft. 197 milliárddal. Innen viszont kicsit nagyobb a szakadék, a harmadik helyezett BPW-Hungária már "csak" 71 milliárdos árbevételt realizálhatott. Negyedik az EPCOS 69,9 milliárddal, ötödik helyre pedig a szentgotthárdi Opel futott be 56 milliárddal.

Az ÉNyKK a tizedik 33 milliárddal, őket a Falco Zrt. követi 31 milliárddal. A Vasivíz a harmincadik az összrangsorban, a Szombathelyi Erdészet a harmincnyolcadik. Némi meglepetésre a sárvári Flextronics csak a negyvennegyedik, 4,1 milliárdos nettó árbevétellel, míg a SZOVA az ötvenötödik.

A Szombathelyi Távhőszolgáltató a nyolcvanhatodik a listán, de a legjobb 100 közé két gyógyfürdőnk is bekerült: a sárvári a kilencvennegyedik, a büki pedig a kilencvenhetedik lett.

Munkavállalók száma

Ezen a téren az ÉNyKK-é az abszolút első hely, mert 2014 és 2015 között ők hajtották végre a legnagyobb létszámfejlesztést. A kezdeti 7 fős állományt tavaly év végére már 4216 fősre duzzasztották. Tőlük erősen lemaradva következnek a többiek, a LuK a második 2713 alkalmazottal, az EPCOS a harmadik 1627 dolgozóval. Épphogy lemaradt a dobogóról a Delphi, 1621 emberrel csak a negyedik hely lett az övék. A celldömölki Cellcompé az ötödik hely, de az ő adataik nem nyilvánosak. Annyi biztos, hogy 1379-nél több, de 1621-nél kevesebb embert foglalkoztatnak.

A BPW és az Opel az 1379, illetve az 1204 fős állományaikkal a hetedik, nyolcadik helyet foglalják el. A Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nél 2014-ben még 666 ember dolgozott, 2015-ben már csak 636-an, míg a Vasivíz egy kisebb bővítésnek köszönheti a tizenharmadik helyet.

A SZOVA és a Falco helyezése közt egyetlen ember döntött, így előbbi 283 fő a huszonötödik, utóbbinál a 282 fő a huszonhatodik helyre volt elég ezen a listán. A legjobb ötven közé bekerült a Sárvári Gyógyfürdő is, ők a negyvennegyedik helyet szerezték meg.

Mit szól mindehhez a KSH?

A Központi Statisztikai Hivatal listáját a LuK Savaria vezeti, őket a Delphi, a BPW és az EPCOS követi. Az ötödik helyet a szentgotthárdi Opel gyár szerezte meg. Az ÉNyKK a tizenegyedik, a Vasivíz a harmincadik, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. a harmincnyolcadik lett.

Ötvenötödik helyre futott be a SZOVA, nyolcvanegyedik a Szombathelyi Távhő és itt is befért a top 100-ba két gyógyfürdő, a sárvári a nyolcvanhetedik, a büki pedig a kilencvenedik helyre került.

Az listák közt az eltérések minimálisak, a nettó árbevételek esetén pedig látszik, hogy a vasi gazdaságban rengeteg a potenciál. A negatívum annyi, hogy évek óta ugyanazok a cégek húzzák magukkal a Vas megyei gazdaságot és nem tűnik úgy, hogy lennének még olyanok, akik "felnőnek" hozzájuk, esetleg közéjük.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére