Megkéseltek egy migránst, egy nap alatt 12 ezren érkeztek Szlovéniába

frisss.hu • 2015. október 23., péntek •
Úgy tűnik, kezd tetőzni a kérdés a szlovén-osztrák-német vonalon.
Megkéseltek egy migránst, egy nap alatt 12 ezren érkeztek Szlovéniába

Szlovénia belügyminisztere bejelentette, hogy Ljubljana  az EU-tól kér segítséget, konkrétan rendőri erőt. A rigonce-harmicai határátkelőhelynél dulakodás tört ki a menekültek között, egyiküket meg is szúrták, a helyzet kezelhetetlenné kezd válni. Attól tartanak, hogy Ausztria rövidesen le fogja zárni határait a menekültek előtt.

Az osztrák hadsereg a szlovéniai Sentilj és az ausztriai Spielfeld közöt teherautókkal zárta le a határt, miután több ezer menekült tört ki a két határállomás között kialakított tranzittáborból, majd gyalog indultak el Ausztria belseje felé.

Ausztria belügyminisztere, Johanna Mik-Leitner szerint a közbiztonság és a rend fenntartása az elsődleges cél. Ugyanakkor ha emberek ezrei Németországba akarnak menni, akkor még rendőri intézkedéssel sem tartóztathatók fel.

Németországban Steffen Seibert kormányszóvivő jelentette be, hogy a növekvő migránsválság elkerülése érdekében katonai szállító repülőgépekkel telepítik ki azokat a migránsokat, akik nem kapnak menekültstátuszt.

Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt madridi kongresszusán kijelentette,

Az otthonukat elhagyók és Európába indulók áldozatok, de ez nem jelentheti azt, hogy magunkat is áldozattá kéne tennünk.

A kormányfő szerint erkölcsi felelősségünk visszaadni számukra az otthonukat és országukat.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Najef al-Fajez jordán miniszterrel tárgyalt Budapesten többek között a migránskérdésről. A találkozón Najef al-Fajez elmondta, hogy csak a szír migránsok száma eléri az 1,4 milliót Jordániában. Ehhez jönnek még az iraki, szomáliai és szudáni bevándorlók. A jordán gazdaság számára megoldhatatlan problémát jelent az elhelyezésük, adminisztrációjuk, foglalkoztatásuk, a kiskorúak oktatása, az egészségügyi ellátás és a hulladékkezelés.

Szerbiában az idén mintegy 260 ezer menekült haladt át, a mai nap folyamán a macedón határnál 4500, a horvát határnál több, mint 5000 menekültet regisztráltak.

A svéd bevándorlási hivatal azzal számol, hogy az idén 190 ezer menekült érkezik országukba, akikre két év alatt 70 milliárd koronát, azaz 2313 milliárd forintot kell költeniük.

közösség

további frisss

lap tetejére