„Megbocsátunk, de nem felejtünk” – bemutatták Lovag Vitéz Donát Ármin könyvét

Szerző: frisss.hu - Fotó: Hornyák Emőke • 2017. április 09., vasárnap •
A Haláltábor Recsken Magyar Gulág foglyai Vörös csillag árnyékában című művet ismertették a szombathelyi ŐrvidékHázban.

Irodalmi Műhely sorozatban ezúttal a Lovag Vitéz Donát Ármin Haláltábor Recsken Magyar Gulág foglyai Vörös csillag árnyékában című könyvet mutatták be az ŐrvidékHázban. 

Elsőként Farkas Csaba, az ŐrvidékHáz igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd Puskás Tivadar polgármester osztott meg velünk pár gondolatot.

„Bár a Gulag Emlékév lezárult, ezután is fontos, hogy emléket állítsunk a különböző történelmi koroknak. A rossz időszakokra is emlékeznünk kell a szépek mellett, ugyanis ha valami borzalmakat hozott magával, nem szabad hagynunk, hogy megismétlődjön. Ezért íródott ez a könyv is, ami bemutatja a recski tábor szörnyűségeit” - mondta el.

Ezután Katona Attila, az ELTE Savaria Egyetemi Központ egyetemi docense beszélt arról, hogy a kollektív emlékezet mellett nagyon fontos a szubjektív is, ugyanis így még részletesebb, árnyaltabb képet kaphatunk az adott korszakról.

Lovag Vitéz Donát Ármin a táborban zajló szörnyűségekről beszélt.

„A táborba nem csak az akkori kormány ellenségei kerültek be, ugyanúgy válogatás nélkül elvittek elvtársakat és elvbarátokat is. Sokukat addig dolgoztatták, ütlegelték, éheztették, míg bele nem haltak a kényszermunkába. Vas megyéből a dokumentumok szerint 27 embert hurcoltak  el Recskre, de ebből végül 21 került a táborba.”

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére