Még mindig működik a Hollywood-hatás a Bartók Terem falai közt

kd. fotó: Hornyák Emőke • 2016. november 18., péntek •
Tűzijáték, filmzenék, James Bond és szimfonikusok. A részletek egy kattintásra.
Még mindig működik a Hollywood-hatás a Bartók Terem falai közt

Hívjuk akárhogy, Hollywood Classics, Hollywood Movie Music Classics vagy filmzenés est úgy tűnik, siker. Már nyolc éve minden ősszel egy hétvége a hollywoodi filmzenékről szól a Bartók Teremben. Ha akarnánk, azért sem tudnánk belekötni, mert azok az alappanelek, mint a villogó színes fények, az ingyen piálás szünetben, a lehengerlő vagy nosztalgiát ébresztő filmzenék mindig jelen vannak. Bár hozzátesszük, vágynánk már valami nagy újdonságra, valami pluszra. A szervezők minden évben igyekeznek meglepetést belecsempészni a műsorba. Idén például nagyon tetszett, ahogy zenével leszinkronizálta a zenekar a James Bond: Spectre egyik autós üldözős jelenetét, szín tiszta mozi élményt adott. De meg kell hagyni, az sem volt semmi, amikor a zenekarból énekkar lett, Piedone szinkronizálással, takarító személyzettel együtt... :)

A hagyományos tűzijátékos welcome után kézműves csokit kaptunk a bejáratnál utalva a hamarosan élőzenévé formálódó Csokoládéra. A filmzenei repertoár sokkal jobb volt, mint a tavaly bemutatottak. Nekünk különösen a Hobbit, a Spectre, és a The Blues Brothers zenei jöttek be. A zenéket most is dalokkal egészítették ki, Veres Mónika már járt nyáron a Zsinagóga Udvarban, de ekkorát énekelni, ritkán látjuk/halljuk. A két Aretha Franklin-daltól szinte leröpült a Bartók Terem teteje, de elénekelte Sam Smith Writhing’s On The Wall Bond-betétdalát is. A feltörekvő tehetség Tóth Dániel volt, aki 2011-ben Szombathely Hangjaként lett ismert. A jelenleg jazz szakon tanuló fiatal az este folyamán nagyrészt állta a sarat, de hiányoltuk, hogy idén nem volt duett.

A filmzenék mellett Pejtsik Péter karmester a garancia arra, hogy jó estének nézünk elébe. A közönség már jól ismeri őt, bírjuk azt a dinamikát, amivel beleveti magát egy-egy részletbe. Jó párost alkotott a két műsorvezető, a TV2-ről ismert Bartók Zoltán és Vitányi Judit. Judit és Nika ruháiért külön köszönet a stylistnak, minden ott járt női ismerős utána még ezeket a szetteket emlegette.

A filmzenék jól voltak összeválogatva, minden korosztály megtalálhatta a neki kedves dallamokat. Megszólalt a Hobbit (The Hobbit), Star Trek, Blues Brothers, Csokoládé (Chocolat), Spectre – A fantom visszatér, Menekülés a győzelembe (Escape to Victory), Bud Spencer filmek zenéi, Asterix az olimpián (Astérix aux jeux olympiques), Ilyenek voltunk (The Way We Were). Egy kifogás azért van: nekünk kicsit erőltetett volt az a párhuzam, mikor a Menekülés a győzelembe képsoraiba az idei foci EB nagy pillanatai vágták bele. Értjük, hogy van párhuzam, de nem volt túl szerencsés, ahogy Király Gábor hősi védései és Dzsudzsák örömteli pillanatai után a filmből bevágott jelenetek szerint nácik nézik a meccset. 

A Hollywood MM Classics még ma és holnap is folytatódik a Bartók Teremben.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére