Még mindig árvízvédelmi készültség van

szróbert-MTI • 2014. május 19., hétfő •
Jelenleg 263 kilométeren van árvízvédelmi készültség a folyókon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfőn az MTI-vel. Budapestnél az előrejelzések szerint nem kell a rakpartokat lezárni. Vas megyében másodfokú a készültség a Rábán és a Répce árapasztón 36 kilométeren.
Még mindig árvízvédelmi készültség van

A tájékoztató szerint az elmúlt napokban kialakult árhullám a Dunán Nagymaros térségében tetőzik, az elsőfokú készültség szintje alatti vízállással. Az árhullám tetőzése a folyón lejjebb várhatóan csak Bajánál és Mohácsnál közelíti meg az első fok szintjét, Budapestnél az első fok szintje alatti lesz a tetőzés, a rakpartokat előreláthatólag nem kell lezárni.
A Lajta továbbra is árad, a tetőzés kedd hajnalban várható, a készültség harmadfokú.
Az utóbbi napok sok csapadéka a Hernádon a harmadfokot meghaladó, a Sajón a másodfok szintjét elérő árhullámok kialakulását eredményezte.
Az OKF harmadfokú készültséget tart fenn a Hernád mentén 62, a Lajta mentén 36 kilométeren. Másodfokú a készültség a Rábán és a Répce árapasztón 36 kilométeren. Elsőfokú készültség van a Duna Szigetközi szakaszán, a Marcalon és a Sajó mentén egy-egy területen.
A legfrissebb meteorológiai előrejelzéseket idézve azt írták, hogy az elkövetkező napokban várhatóan egyre melegebb, többnyire száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe, és bár hétfőn még több helyen előfordulhatnak záporok, további jelentős csapadék nem várható a Duna vízgyűjtőterületén.
A tájékoztatás szerint a Lajtán jelentős árhullám vonul le. A vízügyi szakemberek számításai szerint az érkező árhullám Mosonmagyaróvárnál a harmadfokú készültséget meghaladó szinten fog tetőzni a kedd kora reggeli órákban.
A Hernádon a tetőzés Gesztelynél hétfő éjszaka, kedd hajnalban következik be, a harmadfok szintje fölött.

közösség

további frisss

lap tetejére