„Meg kell tanítani a fiatalokat a segítés fontosságára”

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke, Tóth Arnold • 2016. február 11., csütörtök •
Mák Dóri is részt vesz a Szent Márton-évhez kapcsolódó „Mindenkinek legyen egy köpenye” nevű karitatív mozgalomban.
„Meg kell tanítani a fiatalokat a segítés fontosságára”

Felkértek, hogy részese legyél a „Mindenkinek legyen egy köpenye” kampányban, milyen érzés?

Mindenki ott segít, ahol tud, nekem ez nagy kihívás, hiszen fiatalokról van szó. Én szociálisan nagyon érzékeny vagyok, szeretném továbbadni a segítés fontosságát, meg kell tanulnia mindenkinek, mit jelent önzetlenül adni valami. Az első fontos lépés, hogy felmérjem az általános iskola felső tagozatosainak és a középiskolásoknak pontosan mit jelent a segítés. Ez egy nagyon tág fogalom: hiszen a nagyszülőktől való gondoskodáson át, a hátrányos helyzetű iskolatársakon keresztül a lelki támaszig mindent jelenthet. Gondoljunk csak bele, bármikor bárkivel történhet valami tragédia, amire nem lehet felkészülni.

 A szombathelyi emberek segítőkészek?

Abszolút, ez a város reményteljes a segítéssel kapcsolatban. Nagyon jó a „Segítés városa” szlogen, aminek a szellemiségét mindenhová el kell juttatni. Nagy megtiszteltetés volt, mikor Szommer Ildikó, a Szent Márton Programiroda vezetője megkeresett azzal, hogy segítsem a munkámmal a Szent Márton-év egyik fontos programját, a „Mindenkinek legyen egy köpenye” karitatív mozgalmat. Bevallom, kihívás is, hogy a diákok felé nyithatok. Nagyon jó érzés, hogy a generációk közötti kapocs én vagyok, pont középen állok, a fiatalokon keresztül segíthetek az idősebbeknek.

Nem reménytelen akkor ez a generáció?

Nem reménytelen, nagyon sok szombathelyi fiatalt ismerek, akiknek hatalmas szíve van.

Pontosan mi lesz a feladatod?

Nem egyedül én veszek részt ebben a programban. A Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat, a Vasi Megyei Önkéntes Centrum vagy épp a Máltai Szeretetszolgálat munkatársainak és szakértőinek a bevonásával történnek majd a foglalkozások. Márciusban szeretnénk kezdeni, szerencsére az iskolák nagyon készségesek. Ha valakinek kérdése van a Facebook oldalunkon és az email címünkön elérhet minket.

Sok munkád lesz mostanában, gondolom idén is lesz Divatbemutató kicsit másképp!

A próbák hamarosan kezdődnek, mivel idén kicsit korábban, március 11-én lesz a divatbemutató. Már az ötödik, úgyhogy nagyon izgatott vagyok. Sőt, a Zonta Club huszonöt éves fennállását pedig másnap ünnepeljük. Kulcsfontosságú ugyanakkor, hogy a Szent Márton-évhez kapcsolódva innen indul majd útjára a Szent Márton-lepel. 

közösség

további frisss

lap tetejére