Meg kell fognunk egymás kezét!

Szita Róbert - Fotó: Tóth Arnold • 2016. október 15., szombat •
A szeretet olyan hang, ami bennünk szól – hangzott el a Fehér Bot világnapján, Szombathelyen.
Meg kell fognunk egymás kezét!

Négy civil szervezet közreműködésével egy héten keresztül hárult fokozott figyelem a vakokra és gyengénlátókra Szombathelyen – hangzott el Oladon, a Simon István utcai Általános Iskolában, ahol Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte a látássérülteket. 


A Fehér Bot nemzetközi napjának célja, hogy a közvélemény figyelmét felhívja a vakok és a gyengén látók sajátos helyzetére, keresse a gondjaik megoldásának lehetőségeit, illetve a társadalomba való teljesebb értékű beilleszkedésük útját – fogalmazott a polgármester, akitől azt is megtudtuk, hogy hazánkban mintegy 45 ezren élnek szemük világát részben vagy teljesen elveszítve, rajtuk nekünk, egészségeseknek kötelességünk segíteni, hiszen akkor válik életünk teljessé, amikor segíthetünk embertársainkon. 

Segíteni a segítés városában még inkább kötelesség, de a látássérültek nem a sajnálatra vágynak, hanem arra, hogy értelmesen segítsünk nekik. A fehér bot kitalálója egy francia grófnő látván, a közlekedésben bizonytalanul járkáló embereket, arra gondolt, hogy egy eszközt, egy fehér botot a kézbe adva, igencsak hasznos eszközzé vált – tette hozzá a város első embere. 

Farkas Csaba, az ŐrvidékHáz igazgatója köszöntőjében arra hívott fel, hogy érdemes megfogni egymás kezét, ezután a betegsége miatt távollévő országgyűlési képviselő, Hende Csaba köszöntőlevelét olvasták fel. 


Ebben Hende Csaba azt hangsúlyozta, hogy a vakok és gyengénlátók helyzetén javítani minden ember kötelessége, ugyanakkor az előítéletek mélyen élnek az egészséges embertársainkban, ezen a téren van tehát tennivaló bőven. 

Fekete Árpád, a szakosított intézet igazgatója pedig arról beszélt, hogy vakon, illetve a mássággal, fogyatékossággal is lehet teljes életet élni. 
Mindenkori célunk az, hogy az ép emberek számára megmutassuk, hogyan lehet a látássérülteknek élni – tette hozzá. 

Ezt követően Szekeres Pál, az Emmi, a fogyatékos emberek társadalmi elfogadottságáért miniszteri biztosa ,,Együtt egymásért” címmel tartott előadást. Az egyetlen magyar sportoló, aki az olimpiai és a paralimpiai játékokon is érmet szerzett bevezetőjében elmondta, hogy 
Szombathely városa hagyományosan nagy mentora a fogyatékossággal élő embereknek. Úgy gondolom, hogy az a feladat, hogy a nagy magyar közösség tagjai tudjanak egymásnak segíteni. Ehhez pedig nyitott szem, nyitott fül és nyitott szív is kell – emelte ki.

Az oladi iskolában a megjelentek különböző gyakorlatokon kóstolhattak bele, milyen is, ha látás nélkül kell megoldanunk valamit rohanó világunkban. Ezt követően Horváth Niki, a vakvagány blog szerzője osztotta meg értékes gondolatait. 


A kutyám által váltam felnőtté, önállóvá. Kritikán alul tudok fehér bottal közlekedni, de kérni és megbízni másokban is sokáig nagyon nehéz volt, de most már mindenkit arra bíztatok, hogy bízzon embertársában, hiszen a szeretet olyan hang, ami bennünk szól. Az itt és mostban kell megtalálnunk a boldogságot – fogalmazott Horváth Niki, akinek Öröm ABC címmel karácsonyra jelenik meg új kötete.
Az ünnepi esemény végén a Vakok és gyengénlátók Vas megyei szervezete emléklapot adott át kiemelkedő sportteljesítményük elismeréseként a látássérült tagjainak. 

Közben a felépített láthatatlan kiállításon többen is kipróbálhatták magukat. Ennek a kiállításnak éppen az volt a célja, hogy a látó embereket elkalauzolják egy másfajta világba, egy kalandba. 

Délután családi nap, csörgőlabda-bemutató (az országos bajnokságon 3. helyet elért csapat tagjai is megjelennek), valamint vakvezetőkutya-bemutató várja a kilátogatókat. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére