Még a régészek is meglepődtek azon, amit a Smidt Múzeum udvarán találtak

Szerző: frisss.hu - Fotó: Bodorkós Máté • 2017. május 03., szerda •
Újabb kincsek kerültek elő Szombathelyen.
Még a régészek is meglepődtek azon, amit a Smidt Múzeum udvarán találtak

Nemrég új külsőt kapott a Savaria Múzeum és a Smidt Múzeum is. Az utóbbi épületnél ismét elindultak a munkálatok.

„A Smidt Múzeum hamarosan új szárnyat kap, mert eddig nem volt fogadótere, sem pedig olyan terme, ahol időszaki kiállításokat tudtak volna tartani” – mondta Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója.

A múzeum udvarán jelenleg ásatások zajlanak.

„A Smidt Múzeum nagyon közel van a Romkertben található, egykori helytartói palotához. Ennek a kiszolgáló épületei hatalmas területet ölelnek fel, például a Mindszenty téri ásatásokon és a Püspöki Palota északi szárnyánál is hasonló jellegű épületek, falazok kerültek elő” - folytatta.

A régészek arra számítottak, hogy a középkori vár romjait találják a föld alatt, ehhez képest ők is meglepődtek azon, ami várta őket....

„A középkori vár várárkának egy részét sikerült megállapítanunk. Mélyebbre ásva az egykori Savaria római kori – 3. és 4. századi – emlékeire bukkantunk. Érdekes, hogy a városban ritkán kerülnek elő a késő Római Birodalom leletei. Ez a feltárás azért is jelentős, mert a városnak ezt a korszakát is sikerült végre jobban megfognunk. Ráadásul, 1. és 2. századi emlékek is előkerültek.”

Lassan már nincs is Szombathelyen régészeti ásatás anélkül, hogy egy-egy ókori csatorna részletet ne találjanak. Most egy egészen különleges darabra akadtak.

„Nemcsak falakat találtunk, hanem egy 3-4. századi csatorna részletét is. Ez azért is érdekes, mert ebbe a korábbi századok csodálatosan szép építészeti elemeit építették bele” – tette hozzá. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére