Mediterrán vidéken érzi jól magát a magyar

Frisss/F.B. - fotó: pixabay, Frisss • 2017. május 15., hétfő •
Minden, amit tudni kell a last minute utakról, az egyéni tervezésről és a meglepetésekkel szolgáló apró betűs részről. Egy szakember segítségével problémamentes lehet a nyaralásunk.
Mediterrán vidéken érzi jól magát a magyar

Hamarosan beköszön a nyár és végre kirándulhatunk, nyaralhatunk. Ahány ember, annyi féle igény - ezzel az értékes tapasztalattal indította a beszélgetést Grünwald Zsolt, a Travelgoo utazási iroda tulajdonosa. Farkas Beni, a Frisss FM 97.7 műsorvezetője a külföldi és a hazai nyaralásról is megkérdezte a szakembert.

Mennyire szeretnek a magyarok előre tervezni?

Korábban inkább tavasz végén jutott az emberek eszébe megszervezni a nyaralást. A korok és a szokások változásával azonban már december közepétől vettünk fel előfoglalásokat. Voltak, akik karácsonyi ajándékként tették a fa alá a hozzátartozóknak a meglepetést. Azt lehet egyébként mondani, hogy az utazóközönség magas szinten kihasználja az előfoglalási akciókat.

Miért célszerűbb előbb lefoglalni az időpontot?

Ennek több előnye is van. A kedvezőbb ár mellett az utazást szervezők munkája is könnyebbé válik. Egyébként a dolgozók zömének Magyarországon már az év elején meg kell határoznia a munkahelyén a szabadságát. Épp ezért, aki májusban szeretné tudatosan megválasztani úti célját, nehéz helyzetben van.

Mi a jellemző, mely országokat célozzák meg a szombathelyiek?

Attól függ, hogy kinek, milyen motivációi vannak a nyaralás hasznos eltöltésére. A gyerekes családoknál még mindig a mediterrán térség viszi a prímet. Ők a tudatos pihenést választva keresik fel a Földközi-tenger országait. Talán azt el lehet mondani, hogy a horvát tengerpartot ismét sokan választják a könnyű megközelíthetősége miatt, de ugyanígy igaz ez a megállapítás Észak-Olaszországra is. A görögök pedig abból dolgoznak, amijük van: tenger, napfény, vendégszeretet.

Sokan egyénileg szervezik meg a nyaralásukat. Ez mennyire igaz a magyarokra?

Változó, mert sokan látatlanul ugranak bele. Ma az internet segítségével, ez sokkal könnyebb feladat. Ugyanakkor nem árt résen lenni, hiszen könnyen ráfizetéses lehet az út, ha bérautót kölcsönzünk, vagy idegenvezetőt szeretnénk. Fontos, hogy a csábító ár mellett nézzük meg az apró betűs részt is, mert kellemetlen meglepetésekben lehet részünk. Egyébként nem jellemző, hogy drágább lenne egy szakértő által összerakott utazás, aki igényeink szerint még a programokat is a megfogalmazott igények alapján állítja össze.

A szállások véleményezésére mennyire lehet adni?

 Sokan abban a tévhitben vannak, hogy a csupa pozitív értékelésre felülve választanak ki egy szállást, majd csalódva indulnak haza. A szállodák egyébként minden évben megújulnak és próbálják az igényeket is kiszolgálni, így a több évvel korábbi kritikára nem biztos, hogy célszerű lenne alapozni. A legfontosabb szempont továbbra is az, hogy az igényeinknek megfelelő helyet válasszuk ki.

Mennyire divat Magyarországon nyaralni?

Egyre inkább az a jellemző, hogy az év hosszabb hétvégéin felkerekedik a család. Legyen szó gyógyfürdőről vagy kirándulásról, szeretünk kimozdulni otthonról. Volt olyan év, amelyben öt hosszú hétvége volt, ilyenkor pedig rendre teltházzal üzemeltek a hazai wellness-központok. Mivel a nyaralás akár 1-2 hétig is eltarthat, nehezen elképzelhető, hogy a gyógyfürdőket családos emberek keresik fel, már csak a programok szűkössége miatt is.

Mit nézünk, ha mégis itthon tervezünk egy-egy kiruccanást?

Manapság az úthálózatnak köszönhetően nincs elérhetetlen távolság. Régen a családi Trabanttal nehéz lett volna a 200-300 kilométerre lévő úti célokat bejárni. Manapság pedig a csillagtúraszerű kirándulások korát éljük. Akár havonta kinéznek a kirándulás szerelmesei egy-egy térséget és azt barangolják be. Csodálatos helyek vannak Magyarországon, legyen szó Pécs, Villány vonzáskörzetéről, Balaton-felvidékről, az Őrségről vagy épp a Hortobágyról.

Az idő rövidsége miatt mit érdemes tudni a last minute utakról?

Ha mindenképpen lecsúsztunk a korai szervezésről, akkor azzal is tisztában kell lenni, hogy a kínálat elég kicsi lesz, hiszen a jobb helyeket, sokkal korábban lefoglalták már. Persze választék így is akad, de ha csak az árat nézzük, nem biztos, hogy a last minute úttal járunk jobban. Főleg, ha egy szálloda beázik és a nyaralókat más helyre teszik át. Ilyenkor a last minute utasait a sor végére teszik. Tehát célszerű időben megtervezni a nyaralásunkat, hogy elejét vegyük az esetleges kellemetlenségeknek.

közösség

további frisss

lap tetejére