Mckikötő a Balatonon? Ha nem világos, olvasson tovább!

H.Maja • 2015. március 20., péntek •
Hosszú évek után új kikötővel gazdagodik a Balaton, Vonyarcvashegyen ugyanis magánberuházásból egy minden igényt kielégítő létesítmény nyit június végén.
Mckikötő a Balatonon? Ha nem világos, olvasson tovább!

A jelenlegi 74, működő balatoni kikötő mellé most egy olyan új kivitelezésébe fogtak bele, amely több szempontból is egyedivé teszi a helyszínt.

Nem kis fába vágja a fejszéjét az, aki manapság egy kikötőt szeretne építeni a Balatonon. Megszámlálhatatlan hatósági engedély szükséges az első kapavágásig, és ez a folyamat jellemzően nem egy-két hónap alatt zajlik le. Vannak azonban kellően eltökélt vállalkozók, akik nem csak a piaci résben hisznek, de miután  maguk is hajózás szerelmesei, pontosan tudják, mire van szüksége egy megfáradt vitorlázónak például, milyen szolgáltatásokat, milyen módon a legcélszerűbb kínálni a vendégeknek, mitől lesz élhető, funkcionális, látványos és vonzó egy kikötő. A helyszín tekintetében is egyedi a vállalkozás, hiszen miután Vonyarcon soha nem volt még lehetőség nagyhajókkal való kikötésre, ugyanakkor a part beépítettsége hasonlóan az egész Balaton parthoz itt is szinte teljes, nem volt egyszerű már magának a helyszínnek a megtalálása sem.

A márciusban kezdődött beruházás első lépéseként 3 hektár területen kellett az iszapot eltávolítani, mivel azt korábban zagytározóként használták. A melioráció során további 80.000 köbméter földet kellet kivenni ahhoz, hogy egy félkör alakú, új medence létesüljön. Az így megnövekedett vízfelületen, a leendő kikötőben 98, 40 lábasnál is nagyobb hajót tudnak fogadni, fix stégekkel. A parton 60 db, 1-2 hálószobás, autóbeállási lehetőséggel ellátott faház épül. A modern házak minden kényelmi felszereléssel rendelkeznek majd, tehát teljesen felszerelt konyhával, fűtéssel és klímával is. Ebből látszik, számítanak érdeklődésre a téli hónapokban is. Akkor természetesen nem a víz felől érkezőket várják, hanem a gyalogosan, a szintén most létesülő, Vonyarc központjából induló kivilágított sétányon közlekedőket. Az étteremben  exkluzív borkínálat várja a vendégeket, de lesz egy teljesen egyedi szolgáltatásuk is. Közvetlenül az óriási terasz előtt kialakítanak 10 olyan hajó helyet, ahol a vendégeket a hajójukon szolgálják ki. Tehát ki sem kell szállni, az ember csak kiköt, megrendeli a vacsoráját és a saját hajóján meg is kapja azt.

Egy másik különlegesség tovább színesíti a kikötő szolgáltatásait. A balatoni kerékpárúthoz közvetlenül kapcsolódva egy úgynevezett bringa pontot hoznak létre, ahol számtalan lehetőséget biztosítanak a drótszamárral érkezőknek. Igénybe lehet venni a tusolót, a szervizt, és mialatt az esetleges javításokat elvégzik, a táplálék utánpótlásról is gondoskodhatnak az étteremben.

A kínálatot egy homokos parttal rendelkező strand, és a kikötő egész területén elérhető WIFI teszi teljessé. Mindez június 30-án nyit, a házak és a kikötőhelyek tekintetében az értékesítés azonban már a napokban elkezdődött.

A leendő Vonyarc Marina egy olyan zárt terület lesz, ami egyben nyitott mindenki számára akár vízen, akár szárazföldön érkezik. A fő cél a nyugodt környezet megvalósítása, magas színvonalú, teljes körű szolgáltatásokkal, modern változatban. A teljes beruházás 231 millió forint pályázati forrásból, valamint ugyanekkora összegű önrészből valósul meg.

közösség

további frisss

lap tetejére