Matt Damon megküzd a kínai gyíkszörnyekkel

Tóth Eszter • 2017. január 08., vasárnap •
A Nagy Fal egy remekül összerakott, látványos és lenyűgöző kaland-fantasy. Szerettük…
Matt Damon megküzd a kínai gyíkszörnyekkel

A Kína északi részét körülvevő erődítményrendszerről már az általános iskolai történelemórákon a fejünkbe verték a legfontosabb tudnivalókat, például azt, hogy a „fal” célja elsősorban a földművelő nép védelme volt a nomád törzsek ellen és hogy ez a funkció egészen a 17. századig tökéletesen működött is. A hosszát nem igazán tudjuk megállapítani, hiszen mesterséges szakaszokat néhol természetes akadályok, például hegyláncok is segítik, de a kutatók kb. 21.000 km hosszúra becsülik. Az pedig tévhit, hogy látszik az űrből is.

No, ezeknek az információknak a tudatában ül be az ember a moziba megnézni a Matt Damon nevével fémjelezett látványfilmet, majd kap valami egészen mást. Valami olyan kicsit amerikai és nagyon kínai, színes, pörgős, grandiózus jelenetekkel, de kiszámítható fordulatokkal megspékelt élményt, amit a megtekintés után még napokig emlegethet majd.

A kínai behatás rendkívül jót tesz a filmnek, látszik, hogy a nyugati világ nem szeretné átvenni az irányítást a keleti kreativitás felett. Ez már abból is egyértelmű lehet, hogy a remek rendező, Yimou Zhang (A repülő tőrök klánja, Hős) kezébe adták a mozit, teret engedtek az általa használt szimbolikus, kissé művészi ábrázolásoknak, és nem akartak mindenáron hollywoodi sémákat belenyomni az alkotásba. A nagyobb siker és a könnyebb fogyaszthatóság érdekében viszont társul kapta a World War Z –Zombiháborút jegyző Max Brooks írót, Edward Zwick és Marshall Herskovitz író-rendező párost és a Zsivány Egyesért felelő Tony Gilroy-t is.  Az ebből adódó sokszínűség miatt az alkotás a kínai legendák és a keleties színes látványvilág mellett amerikai karakterekkel és fordulatokkal operál, ami ugyan kicsit butít a sztorin, viszont segít abban, hogy ne menjen el az egész egy nyugati szemmel kissé érthetetlen káoszba.

A történet szerint William Garin (Matt Damon) és társa Pero Tovar (Pedro Pascal) két ex-zsoldos a fekete por megszerzésének reményében tart Kína felé, hogy azt a későbbiekben jó pénzért értékesíteni tudja majd. A nomád hordák mellett egy ismeretlen szörnnyel is szemben találják magukat, aminek a küzdelem hevében levágott mancsát magukkal viszik. Ekkor még nem sejtik, hogy ez segít nekik az életben maradásban, hiszen kiderül, hogy a testrész egy tao-tei démonhoz tartozik, amely hordákba verődve hatvan évenként megrohamozza Kína északi részét, és ez ellen védekeznek a helyiek a Nagy Fal nevű erődítményrendszerrel. Azonban a kapzsiság által táplált gyíkszörnyek mindig rafináltabbak és okosabbak lesznek, ezért a kínaiak az idegenek segítségét kérik a hordák legyőzéséhez.

A karakterek tipikus jellemfejlődéseken mennek keresztül, a pénzéhes zsoldosból egy szívvel-lékkel harcoló hős lesz, a katonákat egy gyönyörű, erős, de mégis érzékeny lelkű nő (Tian Jing) vezeti, aki az életét is szó nélkül feláldozná a seregért, a tábornok (Andy Lau) hősi halált hal, a zsivány cselszövő (Willem Dafoe) pedig elnyeri a méltó büntetését. A hordáknak csupán egyetlen gyenge pontját kell megtalálni és szörnyekből álló démonsereg egy csapásra veszélytelenné válik.

A felsorolt klisék ellenére a film rendkívül jól működik, ez nagyban köszönhető a remek látványvilágnak és az ötletes megvalósításoknak. A színes páncélokban masírozó hadsereg, a falat rohamozó gyíkszörnyeteg hordák, a harcjelentek, a falról akrobata ügyességgel leugráló szép nők, a városok fölött imbolygó kezdetleges léghajók, a robbanások mind-mind olyan remek élményt nyújtanak a nézőnek, hogy egyszerűen nem is vágyik mélyebb tartalomra. Az elsősorban ázsiai piacra készült mozi költségvetése 135 millió dollárra rúg, így ez a valaha készült legdrágább kínai produkció.

Én mindenképp ajánlom A Nagy Falat, remek kikapcsolódás, a gyönyörű jelenetek és a mienktől nagyban eltérő kultúra mindenkinek remek élményt nyújthat, a 3D pedig ebben az esetben tényleg rátesz a látványra még egy lapáttal.

Ezekben az időpontokban vetíti a Savaria mozi, ezekben pedig a Cinema City.

közösség

további frisss

lap tetejére